Látványborászat készült a Bozóky pincészetben

Mór - Turisták fogadására is alkalmas lett a Bozóky Pincészet borászati üzeme a fölújításnak köszönhetően. A 65 millió forintos beruházáshoz 29 millió támogatást kaptak.

B. Kiss László

 

- Tudom, egy cserép muskátli jobban illik a pinceablakba - szabadkozott a szomszéd, amikor a Bozóky pincészet felújított borászati üzemének átadásán, csütörtökön  átnyújtotta  az ajándékba hozott virágot Bozóky Mónikának. A Zrínyi utcában található régi  és hatalmas pince már régebb óta a móri Bozóky család tulajdonában van, és felújításának terve se mai keletű. Egy korábbi pályázaton regisztrálták is a pincészetet, de forráshiány miatt akkor nem jutottak pénzhez - mondta el az avatón Bozóky Mónika. A felújítás végülis a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás nyertes pályázatának a keretében valósulhatott meg. A szomszédos kistérség összesen 370 milliót nyert uniós forrásból a térség turisztikai vonzerejét növelő beruházásokra. A pénzből  többek közt  templomot újítottak fel Súron, Kisbéren pedig mini-Magyarország makettpark épül. Az összegből   29 millióval részesedett a Bozóky pincészet, s mivel a borászati üzem felújítása összesen 65 millió forintba került, a támogatás aránya  a móri vállalkozás esetén 40 százalékos volt - derült ki Udvardi Erzsébetnek, Kisbér polgármesterének, a kistérségi társulás elnökének az átadáson  elmondott szavaiból. A Bozóky pincészet felújított borászati üzemében 72 személy befogadására alkalmas, impozáns  kóstoltató teret is kialakítottak, és megteremtették a lehetőségét annak is, hogy a látogatók - a hordókat és a hatalmas fémtartályokat egyaránt tartalmazó pince mellett  -  a feldolgozást végző gépeket is szemügyre vehessék. A tavalyi termést  egyébként már az utolsó cseppig palackozták, amire  eddig nem volt példa - mondta el Bozóky Mónika és Bozóky István fia, Péter, aki a borkészítés technológiájába avatta be a résztvevőket. A palackozott borokat egyébként nem itt, a felújított üzem pincéjében,  hanem egy másik - ugyancsak a család tulajdonában levő -  pincerendszerben fektetik.
A felújított borászati üzem méltó a város híréhez - fogalmazott  Czachesz Gábor, az  átadáson az önkormányzatot képviselő  alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!