Kettős hivatás: Kelemen András orvos és politikus

Az idén március 15-én Fejér megyei díszpolgárrá avatott Kelemen András doktornak húsz éven át volt a munkahelye a magyar Parlament. 1990 áprilisától 2010 áprilisáig. Aztán egy kis szünet, s most ismét a T. Házban találkozunk. "Be vagyok oltva a közügyekkel..." - mondja.

Zsohár Melinda

- Kedves képviselő úr...

- Nem vagyok képviselő. Kövér László, a Parlament elnöke kért fel, hogy legyek a külpolitikai tanácsadója, s örömmel elvállaltam. Öt választási ciklusban dolgoztam országgyűlési képviselőként, s miután tavaly nem indultam, fél évig valóban nem folytattam azt az aktív politizálást, mint amit húsz éven át. Nem unatkoztam, mégis alig találtam a helyem. Hiába, be vagyok oltva a közügyekkel. S az elnöki felkérés úgy ért, mint amikor a harci paripának megfújják a kürtöt... Persze képviselőnek szólítanak sokan ma is, az előbb nem kijavítani akartam.

 

- Ami azt illeti, az idő mintha elfelejtett volna nyomokat hagyni önön, pedig nincs titok, a kezembe adta az életrajzát, s a képviselői leltárt. A rendszerváltáskor tudta, hogy markáns pályamódosítást hajt végre? A Fejér megyei kórház pszichiátriai szakfőorvosa egyszercsak az alakuló Magyar Demokrata Fórumban, majd a parlamenti patkóban találja magát.

- Eszem ágában sem volt elhagyni a kórházat, az első választáskor listáról kerültem a parlamentbe, Bogdán Emil után. Közeledtem az 50. életévemhez, s tettem néhány rendszerváltó kísérletet korábban is. 1956-ban, s még néhányszor, olykor figyelmeztettek a kórházban is, hogy nem kellene ezt-azt mondani, társaságokat szervezni. Bevallom, amikor 1990-ben nekivágtunk, végigsuhant rajtam, hogy minden korábbi tapasztalatom arra utal: a hatalom úgyis kőkeményen lever mindent. Miért lesz most más? De meg kell próbálni. A feleségem, Éva nem akadályozott, lergfeljebb kétszer annyit aggódott, s három fiunkat sem indítottuk még útnak. Szinte megdöbbentő élményként az országgyűlésbe jutni!

- Csak ugrálni tudunk az időben, s kiragadni egyet-mást. Milyen emlékezetes hétköznapi pillanatok bukkannak fel, ha visszatérünk 1990-be?

- Bánffy György színész, MDF-es képviselő meghívott mindannyiunkat a József Attila Színházba, egy előadásra. Megilletődötten álltunk, Schamschula György előttem, s hátrafordult: András, gondoltad volna? Hát nem. Aztán felgyorsultak az események. Az egészségügyi és szociális tárcát Népjóléti Minisztériumnak nevezték az MDF-kormány idején, s egy elnökségi ülést követően Csurka István képviselőtársam hozzám fordult: Készülj, Antall miniszterelnök felkeres. Bedobtak a mélyvízbe, megkaptam a népjóléti államtitkári feladatokat. A kormányprogram egészségügyi fejezetét lényegében én írtam.

- Az egészségüggyel azóta is minden kormány birkózik. Mi volt akkor a legnehezebb?

- Költségvetésből kellett vizsgáznunk, pénzügyi jártassága nem volt az orvosoknak. Óriási elkötelezettséget éreztünk, s be akartunk hozni minden lemaradást. Az Arany János utcai minisztériumban este nyolc után három ablak biztos világított: Surján László miniszteré, Jávor András államtitkáré és az enyém. A fejéről a talpára kívántuk állítani az egészségügyet. Azelőtt a kórházcentrikus ellátás volt jellemző, mi az alapellátást helyeztük előre. Visszaállítottuk a hajdani tisztiorvosi szolgálatot, a háziorvosi rendszert, a gyógyszerellátás terén is volt, mit pótolni. Következett volna a járóbeteg-szakellátás, majd a kórházi reform.

- Ám 1994-ben elveszítették a választást, elsöprő győzelmet aratott az MSZP, koalícióra lépett velük az SZDSZ. Igaz, mást rendszerváltó országokban is így történt.

- Az Antall-kormány idején úgy éreztük, helyreállt a történelmi rend, ám az MSZP ilyen erejű győzelmével felmerült bennem: nem az volt kivételes, amit átéltünk 1990-ben? S folytatódik a kommunizmus után a posztkommunizmus? De a helyzet felfokozta a harci kedvemet. 1994-től széteső, megvert csapatból kovácsoltunk szervezetet, az MDF országos alelnökévé választottak, külügyi szakterületen dolgoztam. 1992-től külügyi államtitkári posztot kaptam a népjóléti után, nem volt új a terület.

- Az 1994-es választásokon mondhatni különös találkozásuk volt Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnökkel. Ez része a politikai történetnek?

- Hogyne! Székesfehérváron elindultam az MDF színeiben én, s Orbán Viktor a Fideszében. Szépen meg is osztoztunk a szavazatokon, s győzött a másik oldal. Tanulságos volt. Akkor megegyezett az MDF és a Fidesz, hogy kitérünk egymás útjából. 1998-ban így kerültem a bicskei választókerületbe, ahol egyéni képviselőként, három cikluson át mindig megkaptam a választók bizalmát, kormányváltásoktól függetlenül.

- Mit adott önnek ez a vidék fővárosi születésű fiúként, székesfehérvári főorvosként?

- Rengeteget! A 7-es választókerületnek nem volt olyan zuga, ahol ne jártam volna. A legszebb élményekkel a 2000-es millenáris év ajándékozott meg, felszabadult ünnepléssel köszöntöttük az ezredfordulót. Fidesz-MDF-FKGP koalíció kormányzott, ez része a dolognak.

- Ön, mint alapító, s elkötelezett fórumos, miként élte át a párt bukásának csúfos történetet?

- A legelsők között szakítottam Dávid Ibolyával. Már az MDF külügyi alelnökeként érzékeltem, hogy a párt nem azt a néppárti utat járja, amit elkezdtünk. S aztán Herényi Károlyt néhányan le akartuk váltani, mire kizártak bennünket, a tagságunk megszűnt címszóval. 2002-2006 között pedig lejátszódott az MDF széthullása, megsemmisülése. Fájt. 2006-ban Fidesz-támogatottként indítottak ismét a 7-es választókerületben, s ismét megkaptam a többség bizalmát, s ez engem igazolt. Nem én váltottam, s nem az én nézeteim változtak a hajdani MDF-es mivoltomhoz képest.

 - 2010-ben nem indult a választásokon, ám ismét dolgozik. Felkínáltak valamit a rendszerváltó képviselőnek?

- Szó esett arról, hogy mint a külügyi bizottság régi tagja, aki az európai integrációs szervezetekben is folyamatosan dolgozott, nagykövetként vállaljak feladatot, de nem szerettem volna elutazni. Az öt unokám, a családom, a kertem tartós távollétét nem viseltem volna el. Ugyanakkor a parlamenti munkám ma is megpezsdít. S a Fejér megyei díszpolgárság új erővel tölt fel, mert megtudtam, hogy a választókerületből érkezett a javaslat. S az ember életének nagy ajándéka, ha azok ismerik el munkáját, akikért dolgozott. Én megkaptam ezt a sorstól.

Pályakép

Kelemen András (1940) pszichiáter orvos, az MDF egyik alapítója, 1990-2010 között folyamatosan országgyűlési képviselő. Beszél franciául, angolul, török műfordításai vannak. Számos parlamenti munkacsoport és civil szervezet tagja, mai napig aktív politikus. Száznál több cikke jelent meg szakfolyóiratokban, lapokban a humánbiológia, a populációgenetika, az élő népesség embertana, a sámánizmus és a népi gyógyászat a társadalmi beilleszkedések tárgyában. Két török regény fordítása és több elbeszélés magyarra fordítása fűződik nevéhez. Nős, felesége, Éva pedagógus, váli származású. Három gyermekük és öt unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!