2011.04.06. 06:14
Ismét foroghat a fakanál Móron
Mór - Az idén is megforgatják a fakanalakat az ezerjó hazájában. Április 16-án, a jövő hét szombatján ismét sok helyen felszáll a füst. Április 13-áig még lehet jelentkezni.
A program nem csupán a főzés lesz ezen a napon, hanem egy kis reggeli torna a helyi karatésokkal. A készülődést, a főzést hatalmas jókedv kíséri, ahogy ez lenni szokott. Az ételmintákat 13 órától várja majd a zsűri. A tavalyi versenyben is sok finomságot kóstoltak a zsűritagok, az egyik a tejfölös, vargányás harcsapaprikás, spenótos nokedli körettel volt. Az adag tíz személyre készült, ehhez használtak négy kilogramm harcsafilét, egy kiló vargányát, tíz dkg füstölt szalonnát, egy deci olajat, négy fej vöröshagymát, egy kis csípős paprikát, négy mokkáskanál sózott, darált paprikát, négy zöldpaprikát, három szem paradicsomot, 3 gerezd fokhagymát, fél liter tejfölt, egy deci félszáraz móri ezerjót. A harcsafilét kockázták, kissé besózták. A vargányát apróra szelték. A szalonnát zsírjára pirították, a pörcöt kiszedték. A zsírhoz adták az olajat, üvegesre párolták rajta a hagymát. A tűzről levéve tették bele a paprikát, fokhagymát, kevés vízzel felengedték, és addig forralták, amíg a hagyma krémszerűvé sűrűsödött. Belekerült a kicsumázott, vágott zöldparika, a hámozott, felvágott paradicsom, a sózott paprika, a vargánya és a harcsafilé. Fedő alatt párolták 15-20 percig. Nem keverték, csak rázogatták. Mielőtt levették volna a tűzről, belekerült az ezerjó, végül a tejföl.
A nokedlihoz elkészítették a csomómentes tésztát, amibe már belekerült a vágott spenót, de az lehet mirelit is. A nokedlit kifőzték. Tálaláskor a paprikást paradicsommal, paprikával, zöldpetrezselyemmel díszítették.
A Horgászbarátok csapata Vidák János vezetésével a fővárosból érkezett a móri fakanálforgatóra. Arra nem emlékszem, hogy nyertek-e, de hogy jót főztek, az biztos.
Levélcím: a Borbarát Högyek Egyesülete, 8060 Mór, Pince utca 22. Telefon: (22) 407-797, fax: (22) 562-069. Ezeken az elérhetőségeken is lehet jelentkezni a borral készülő ételek versenyére. A Szent István téri parkban 9 órakor kezdődik a főzőverseny.