Havi 320 munkaóra feketén - Zsebbe fizethették a minimálbéres dolgozókat

Székesfehérvár - Négy székesfehérvári vagyonvédelmi cég összesen 11 képviselőjét, illetve alkalmazottját gyanúsították meg adócsalással, számvitel rendjének megsértésével és magánokirat-hamisítással a pénzügyi nyomozók, akik az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Székesfehérvári Városi Ügyészségre.

Bognár Máté

Adócsalással, számvitel rendjének megsértésével és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak a pénzügyi nyomozók egy székesfehérvári cégcsoport 11 képviselőjét, illetve alkalmazottját - mondta lapunknak Kovács Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának (NAV KDRBI) sajtóreferense. A pénzügyőr zászlós az ügy részleteiről szólva elmondta: a nyomozás során az ügyben kirendelt szakértő megállapította, hogy mintegy 400 gazdálkodó került kapcsolatba a négy vagyonvédelmi céggel, amelyek mintegy 500 embert foglalkoztattak munkavállalói illetve megbízási szerződéssel. „A nyomozás adatai szerint gyakorlatilag senki nem annyit és annyiért dolgozott, mint azt a cégvezetők a hatóságoknál bejelentették: miközben papíron 4-6 órás munkaidőben minimálbérért foglalkoztatták a cégek munkatársait, a valóságban volt, aki havonta 320 órát is dolgozott hivatalos bére többszöröséért” - hangsúlyozta a sajtóreferens.

„A dolgozók egy része saját autójára vett fel költségtérítést irreális távolságokra, mintha naponta több száz kilométert tennének meg, mások mindenféle elszámolás nélkül kapták meg a pluszpénzt. A szabálytalan kifizetések után be nem vallott adó- és járulékterhek elérik az 50 millió forintot” - közölte Kovács Attila.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénzügyi nyomozói a nyomozás során arra is fényt derítettek, hogy mind a négy cég hátterében ugyanaz a személy áll. A nyomozás befejezése után az ügyet a nyomozók vádemelési javaslattal továbbították a Székesfehérvári Városi Ügyészségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!