Bringázz munkába! Elindult a kampány az egészségért, a környezetvédelemért

FMH - Németh Lajos lett a Bringázz a munkába! kampány új nagykövete. A meteorológus elárulta, tudatosan választja az egészséges életmódot és a sportolást.

Miskei Anita

 

Elindult a tavaszi Bringázz a munkába! elnevezésű kampány április 4-én. A kerékpárjával összenőtt bringaember születésével és Hajós András kerékpáros indulójának bemutatójával hivatalosan is elkezdődött a munkába tekerés.  A 2011-es tavaszi kampány fő ceremóniamestere Scherer Péter, emellett Németh Lajos meteorológus személyében új nagykövete is lett a Bam!-nak.
-  Negyven éves korom óta tudatosan odafigyelek egészségemre - árulta el Németh Lajos meteorológus. - Mára betöltöttem a hatodik X-et is, s tudom, hogy mindaddig, amíg birtokunkban van az egészségünk, nem is sejtjük, az valójában milyen kincs. Éppen ezért igyekszem megőrizni egészségemet. Ebben a szabadidő hasznos és kellemes eltöltése mellett a környezetünk védelme is beletartozik. A futás, kerékpározás pedig mindennapjaimhoz hozzátartozik, ezért is vállaltam a nagykövet szerepét - tette hozzá. Megjegyezte, a fővárosban is meg kell és meg is lehet találni azokat az utakat, melyek bringázhatók. Ráadásul már az autósok és a kerékpárosok viszonya is sokat változott. 

 


- Azt tapasztalom, hogy egyre több autós kerékpározik is. Épp ezért javult a kapcsolat, jobban odafigyelnek egymásra a közlekedők az utakon. Toleránsabbak lettek a kocsikban ülők, ugyanakkor a kétkerekűt hajtók sem élnek vissza helyzetükkel - mondta a nagykövet. Hangsúlyozta, hogy az idei kampány egybe esik a rendőrség akciójával, mely a kerékpárosok ellenőrzését hirdette meg. A meteorológus szerint nagyon fontos tavasz kezdetekor az ellenőrzés. Hiszen vidéken a lakosok 60-65 százaléka jár biciklivel a munkahelyére, a boltba, vagy épp a kocsmába. - Gyakran megfordulok vidéken, így látom, olykor miért történnek végzetes balesetek. Fontos a jól felszerelt kerékpár, s a jól felkészült kerékpáros.
A drótszamár használata Nyugat-Európában, főként a zsúfolt nagyvárosokban nagyon népszerű. Lehet saját, de bérelt járgánnyal is tekerni a több esetben jól kiépített utakon. Tőlünk nyugatabbra ugyanakkor a kerékpárral közlekedők is betartják a szabályokat, s a bicikliseknek kijelölt sávból nem ugratnak fel csupán azért a járdára, mert ott előbb váltott zöldre a lámpa.
Németh Lajos is éppen azt hangsúlyozta, az egészségünk megőrzéséhez biztonságunk, testi épségünk megtartása is hozzá tartozik.
- Családom számára is fontos az egészséges életmód. A lányom például Finnországban él, ahol a gyerekek még télen,  a nagy hóban is kerékpárral járnak iskolába. Olyankor szöges gumit szerelnek fel. Nálunk a négy évszakos használata is elegendő. Ha szép az idő, kellemesebb a tekerés, de télen, zordabb időben is lehet kerekezni. Mindkettő élmény, ám a szabályokat be kell tartani - fűzte végül hozzá.

Vonattal, biciklivel, környezetbarátként

A kampányhoz csatlakozott a MÁV-Start Zrt. is, akciójuk célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát közlekedési módokra. A biciklivel és vonattal utazók kerékpár-havibérletet is válthatnak. A vasúttársaság hosszú távú fejlesztési programjának célja, hogy minden személyszállító vonaton biztosított legyen az utasok számára a kerékpárszállítás is. Tavasztól őszig egyre több bicikliszállító kocsi  vagy arra alkalmas térrel rendelkező szerelvény közlekedik az ország több vonalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!