A buszsofőr is segíthetne?

Székesfehérvár - Miért nem segít a buszsofőr a mozgáskorlátozottnak a felszállásban, illetve miért nem jelölik a menetrendben az alacsonypadlós járatokat? - kérdi olvasónk.

B. Kiss László

Egy törzsutas szerkesztőségünknek küldött  levelében arról ír,   hogy az Alba Volán egyik fehérvári járatán rendszeresen utazik egy mozgásában korlátozott személy. Mivel a busz nem alacsonypadlós, a felszállásban az utasok segítenek neki. Az utasok egyszer kérdőre vonták a sofőrt: ő miért nem segít?


Aki nem tud egyedül gondoskodni a biztonságos fel és leszállásról csak kísérővel utazhat. Ez benne van a szabályzatban - közölte a pilóta.
Olvasónk felveti továbbá azt is, hogy miért nem jelölik a menetrendben az alacsonypadlós járatokat?
A levéllel megkerestük az Alba Volánt, amely terjedelmes választ adott. Ebből - akár csak az olvasó leveléből - a leglényegesebb dolgokat idézzük.
A székesfehérvári városi közlekedésben közlekedtetett 42 csuklós buszból nyolc az alcsony padlós, és 12 az úgynevezett félalcsony padlós. A többi hagyományos lépcsővel van ellátva. A szóló járművek esetében lényegesen jobb az arány  - derül ki az Alba Volán válaszából.  " A  38 szólóbusz közül már csak mindössze három a hagyományos lépcsővel ellátott. A menetrendben az alacsonypadlós járatokat addig nem célszerű jelölni, amíg  teljes bizonyossággal nem garantálható a teljesülés"  -   hangzik a társaság válasza.
A levélben idézett sofőr egyébként sajátosan értelmezi az ide vágó rendelkezést, amely úgy szól: hat éven aluli gyermek, valamint magatehetetlen személyek csak kísérővel utazhatnak - derül ki a volán válaszából. Ebből is látszik, hogy a panaszos által említett eset nem ezen megítélés alá esik. Ugyanakkor a sofőr nem hagyhatja őrizetlenül a kasszát, és tartania kell magát a menetrendhez. Ez utóbbi az utasok érdek is - hangsúlyozza az Alba Volán. 
A társaság válaszában végezetül megköszöni, hogy az utasok segítik egymást a felszállásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!