Űrkorszaki, szuperbiztos adatközpont Baracska és Fehérvár között!

Baracska - Magyarországon építi meg iker adatközpontját a belga KBC csoport. A K&H bank tulajdonosaként is ismert pénzügyi óriás az egyik szuperbiztos épületet Törökbálinton, a másikat Baracskán helyezi üzembe.

Klecska Ernő

Fura, szinte űrkorszaki épületet láthat a régi hetes út és az M7-es között az,  aki Baracska és Fehérvár között autózik.  A futurisztikus építmény  a ma ismert legkorszerűbb technológiával készül, s itt lesz a  belga KBC legnagyobb regionális adatközpontja.


A beruházás évente mintegy 10 millió euró összegű rendszeres megtakarítást eredményez, és magasabb minőségi szintre emeli a KBC közép-európai számítástechnikai infrastruktúráját. Ezenfelül lehetővé teszi a KBC számára a szabályozói előírások, például a működési kockázat megfelelő kezelésének teljesítését, valamint a felügyeleti szervek követelményeinek való megfelelést több területen is, beleértve az üzemfolytonosság helyreállításának tervezését - közölte a cég.
 
A KBC a hosszú távú beruházásra vonatkozó döntését  100 millió euró értékben több évre elosztva  még 2007 végén hozta meg - derül ki a cégcsoport januári közleményéből. A Budapest környéki helyszín kiválasztását a különféle országokban meglévő különböző lehetőségek alapos tanulmányozása előzte meg. A rendelkezésre állás, a biztonsági jellemzők és az önálló üzemképesség maximalizálása érdekében a KBC úgy döntött, hogy két független, de teljesen azonos központot épít egymástól 20 kilométerre, Törökbálinton és Baracskán. Belgiumban a KBC hasonló iker adatközpontot üzemeltet Mechelenben és Leuvenben, amelyek továbbra is teljes kapacitással üzemelnek majd.

Egy januárban kiadott, a szakmai közvéleményen túl mások ingerköszübét nagyon el nem érő bejelentés óta a létesítményről sok információ nem látott napvilágot. Még Boriszov Zoltán baracskai polgármester is csak annyit tud, hogy talán hamarosan működni kezd, s ezt a település az iparűzési adó miatt alig várja. Az interneten keresgélve azonban számos beszállító említi referenciaként  a beruházást. Ezekből is kiderül:  a központ kialakítása megfelel a szigorú környezetvédelmi és fenntarthatósági előírásoknak - különösképpen az energia-fogyasztásra vonatkozó kikötéseknek -, ami a piaci szegmens egyik leginkább energiahatékony adatközpontjává teszi. Az adatközpont négy 500 négyzetméteres modulból áll, amelyből kettő csak a működést szolgálja, de szükség esetén minden központ plusz két modullal bővíthető. A rendszer hűtése során maximálisan kihasználják a kompresszor nélküli, úgynevezett szabadhűtéses megoldást, amellyel 40 százalék energia takarítható meg. A rendszer a belső léghőmérsékletet folyamatosan 24 fokon tartja, 50 százalékos relatív páratartalom mellett. A két adatközpontot 37 kilométeres üvegszálas adatkábel köti össze. Az első ütemében beépítendő szünetmentes berendezéseink összteljesítménye 6MVA, ami a teljes kiépítés során 20-ra bővül  Magyarországon ilyen nagy rendszer talán soha nem épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!