Szűk ajtó, ablakok sehol! Merre menekülnének a bulizó fiatalok?

A West Balkánban bekövetkezett tragédia után kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok az ellenőrzésekre. Úgy tudjuk, Dunaújvárosban olyan helyet is vizsgáltak, ahol minimális menekülési útvonalat biztosítottak a látogatóknak. De már régóta létezik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, ami alapján például egy szalagavatót is be kell jelenteni a tűzoltóságon.

Gallai Péter

Rendőrök,  a polgármesteri hivatal hatósági igazgatóságának illetékesei, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az ÁNTSZ, a tűzoltóság munkatársai és a munkavédelmi felügyelők nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is vizsgálták a nagyobb tömeget vonzó vendéglátóhelyeket, a West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia miatt elrendelt ellenőrzés-sorozat részeként. Dunaújvárosban január 28-án, 29-én és február 12-én éjjel látogattak meg egy-egy egységet: a közgyűlési tájékoztató szerint több jogszabálysértést is észleltek. A  jogszerű működés érdekében megtették a szükséges intézkedéseket, szankcióként pénzbírságot is kiszabtak.
Molnár Attila, a városháza közigazgatási osztályának megbízott vezetője is járt a helyszíneken.
-   A rendőrség irányította és fogta össze a munkát, nagyon gördülékenyen ment minden, állampolgárként szemlélve is úgy gondolom, hogy a helyi rendőrök minőségi munkát végeztek az igazoltatásokkor, a szórakozóhelyeken tartózkodó személyek ellenőrzésekor  - hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva  Molnár Attila, majd hozzátette a következőket:
 -   A vizsgálat célja nem  a bírságolás volt,  hanem az, hogy a vendéglátósokat rászorítsuk a jogszerű működésre, ennélfogva a szülők nyugodtabban engedhessék el gyermekeiket, biztonságban legyenek a  fiatalok a város szórakozóhelyein. 
 A vizsgált egységek nevét szándékosan  nem említette  Molnár Attila.  Legyen elég annyi: a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket. 
 Információnk szerint jártak az egyik olyan helyi egységben, amelynek tulajdonosa nem megfelelő módon bővítette  épületét, az újonnan kialakított épülettoldalékot csak belülről lehetett megközelíteni, az egyetlen szűk beltéri ajtón kívül nyílászáró sem volt az új helyiségben. Vagyis gyakorlatilag minimális  menekülési lehetőséget biztosított az ott  bulizóknak.
 - Alapvetően az általános tűzvédelmi előírások betartását vizsgáltuk, és megnéztük, hogy a vendégek száma meghaladja-e a tűréshatárt,  a használatbavételi engedélyben szereplő létszámot -  folytatja Varga Ernő, a Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnoka.  - Találtunk olyan helyet, ahol a kelleténél többen voltak.


 A parancsnok szerint a jelenlegi jogszabályok enyhék. Bárki bejelentheti az önkormányzatnál  mondjuk csütörtökön, hogy szórakozóhelyet akar nyitni, és már azon a hét végén hatalmas bulit rendezhet. A szakhatósági engedélyek beszerzésére húsz napja van. Közben visszavonja a kérelmét (később beadja újra), így elkerüli az engedélyezési eljárást. És a hatóságok nem tehetnek semmit. Varga Ernő szerint: várják az új,  szigorú jogszabályt. Ugyanis  Rácalmás az egyedüli, amely évek óta minden rendezvénye előtt szabályos feljegyzést küld a tűzoltóságra.
A szórakozóhelyek  hiányosságai a tragédia kapcsán kerültek előtérbe, de létezik  egy, már régóta érvényes szabályozás, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amiről szintén sokan megfeledkeznek. Erről Végh Ferenc alezredes, tűzmegelőzési osztályvezető beszélt:
- Ez azokra az esetekre vonatkozik, amikor egy szórakozóhelyen, egy sportcsarnokban nem a működési, használatbavételi engedélyben foglalt tevékenységet végeznek.  Magyarul: szalagavatót,  diplomaosztót, vásárt, bált, koncertet, kiállítást rendeznek. Ilyen esetekben felénk külön írásbeli bejelentési kötelezettsége van a szervezőnek, tizenöt nappal  előtte. Ennek tartalmaznia kell egy részletes alaprajzot, tudnunk kell, hol lesznek az emberek, hol vannak  a menekülő-útvonalak, a pluszasztalok és székek, utóbbiakkal ugyanis további éghető anyagokat helyeznek el, amelyek a tűz nagyságát jelentősen befolyásolják. Aztán a helyszínen ellenőrizzük, hogy például a kiürítés megoldható-e, hány kivezető ajtó van, miként jutnak oda a látogatók?   Ugyanis baj esetén, ha nincs ilyen tájékoztató  a kezünkben, csak arról értesítenek minket: tűz van a sportcsarnokban. De  azt nem tudjuk:  nem  meccs van, hanem mondjuk egy több száz fős rendezvény, a küzdőtéren is emberekkel.
Majd így folytatta az alezredes:
  - Sajnos általában  csak az újságból értesülünk,  ha rendezvényt tartanak valahol, többségében mi nem kapunk az előírt értesítésből. Nem a bírságolás a célunk, és nem is szeretnénk egy szalagavatót félbeszakítani, de közös  érdekünk ez is. Főleg a West Balkán-ügy óta, mert ha ott még tűz is keletkezik...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!