Öko-hét a Hétvezérben

Székesfehérvár - Ökomese, interaktív foglalkozások, újrahasznosítási kiállítás, zöld futás. Gazdag programkínálatot állítottak össze a Hétvezér Általános Iskola pedagógusai a már hagyományos öko-hétre.

Kővári Gabriella

- Kétszer is elnyertük már az ökoiskola címet, ugyanis egész évben nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtésre. Ezen a héten azonban még erőteljesebben összpontosítunk a környezettudatos nevelésre -  mondta Aranyné Szóka Rita főszervező. A felső tagozatosok vetélkedőkön és versenyeken adtak számot ökológiai ismereteikről. Az alsósok természetvédelmi filmeket néztek meg, és volt asztfaltrajz verseny, illetve kisállat fotópályázat. Igazi különlegességként Balázs Attila, szülő  lovasbemutatót tartott.
 A földszinti folyosón látható a műanyag palackokból készített szobrok tárlata, és az újrahasznosítási kiállítás. A tanulók természetvédelmi plakátokat is készítettek. Munkáikon bemutatják a víz szerepét - németül, és hazánk veszélyeztetett állatait - angol nyelven.

 


 Fehérvári nagyvállalatok meghívott környezetvédelmi szakértői is hozzájárultak a rendezvényhez: Kanizsayné Herke Zita az erdők ökológiai rendszeréről tartott előadást. Az alsósok meghallgatták Gärtner Szilvia ökomeséjét. Barkóczy Gábor az energiatakarékosságról és a megújuló energiaforrásokról beszélt. Petrovszki Tímea a hulladékgyűjtés fontosságát hangos képregénnyel illusztrálta. Gelencsér János meteorológus a Gaja egyesületből a klímaváltozásról adott áttekintést. Bogárné Tringer Edit bűnmegelőzési és drogprevenciós órát szervezett. Holnap pedig Ujj Tamás, a Régiók Fejlesztéséért Egyesület munkatársával lesz interaktív foglalkozás a fenntarthatóságról.


 Különféle sportesemények is színesítik a hetet. Kedden volt a kupakfoci bajnokság, tegnap tartották az Öltözz zöldbe napot. Pénteken pedig zöldfutást rendez a diákönkormányzat az iskola körül, sőt a Halesz-ligetet is birtokba veszik a diákok, illetve ellátogatnak a Duna-Ipoly Nemzetiparkba, a dinnyési fertő területére, míg a Tekergő szakkör  Pákozdon kirándul.
 Szombaton a szülők és a városgazdálkodás segítségével a városi főkertész szaktanácsadása alapján parkosítják az iskola udvarát. A hetet jövő szerdán értékelik, és megválasztják az öko-királyt és -királynőt is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!