Japán - Háromezerszeres sugárzás a tengervízben az atomerőműnél (frissülő hír)

FMH - A Fukusima-1 atomerőműnél a megengedettnél több mint háromezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a jód 131-es izotópjának a küszöbértéket 3355-szorosan meghaladó koncentrációját mérték - közölték szerdán a japán hatóságok. Az erőművet üzemeltető cég elnökét kórházba szállították, három reaktor különleges védőbukrot kaphat.

MTI

A NAÜ a Fukusima körüli kitelepítési zóna kibővítését javasolja

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiterjesztését javasolta szerdán. A NAÜ munkatársai az atomerőműtől északnyugatra fekvő hétezer lakosú Iitate helységben a legmagasabb sugárértéket mérték - közölte szerdán Bécsben Denis Flory, az ügynökség nukleáris biztonsági szakembere.
A fukusimai válság tanulságainak megvitatására a NAÜ június 20-24. között nemzetközi miniszteri konferenciát hívott össze - jelentették bécsi források a nap folyamán.

Fukusimától északra egy másik atomerőmű is aggasztja a helybelieket

A súlyosan sérült Fukusima-1 japán atomerőműtől 120 kilométerre északra egy másik, ugyancsak károkat szenvedett atomerőmű környékén élőket is aggasztja a kialakult helyzet, és sokan arra készülnek, hogy elhagyják a térséget. A szigetország északkeleti részén lévő Odzsika-félszigeten létesített onagavai erőművet korlátozottan rongálta meg a március 11-i földrengés és szökőár, a felcsapó lángokat gyorsan eloltották. Az erőművet üzemeltető Tohoku Electric Power illetékesei hangsúlyozzák, hogy a reaktorok nem jelentenek veszélyt, a radioaktív szennyezettség viszonylag alacsony, a nukleáris fűtőanyag hőmérsékletének szabályozását ellenőrzik.
A jelek szerint azonban a megnyugtatásra szánt nyilatkozatok nem csökkentik a lakosok többségének aggodalmát, akik egy "másik Fukusimától" rettegnek.
Onagaván 15 méteres magasságot is elérő hullám söpört végig a földrengés után, aminek következtében házak dőltek össze, és vonatok siklottak ki.

Kormányszóvivő: helyezzék üzemen kívül a Fukusima-1 mind a hat reaktorát!

A katasztrófa-elhárítási munkálatokat követően helyezzék teljes mértékben üzemen kívül a Fukusima-1-es atomerőművet, annak mind a hat reaktorát - javasolta szerdán Edano Jukio, a japán kabinet főtitkára, kormányszóvivő. A politikus tokiói sajtóértekezletén arra kérdésre válaszolt, hogy érdemes-e leállítani az erőmű összes reaktorát, hiszen az 5-ös és 6-os számú gyakorlatilag nem sérült meg, és sikerült leállítani. Edano szerint a kialakult helyzetben - különös tekintettel a közvéleményre - ő azt tanácsolja, hogy állítsák le a létesítményt.
Korábban az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco igazgatótanácsának elnöke, Kacumata Cunehisza elkerülhetetlennek nevezte az első négy reaktorblokk üzemen kívül helyezését.

Oroszországot elérte a japán atomerőművek sugárzása, Csernobilt megnyitották a turistáknak

Az orosz meteorológusok szerdán közölték, hogy az orosz Távol-Keleten is regisztráltak jód 131-es izotópot, de minimális, veszélytelen mértékben. A tisztiorvosi hivatal szerint azonban a Fukusima japán atomerőműből eredő nukleáris részecskék nem érték el Oroszországot, és megerősítették, hogy megvizsgálnak minden olyan közlekedési eszközt, személyt és szállítmányt, amely abból az irányból érkezik. Ugyanakkor közeledik az eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófa, a csernobili atomerőmű balesetének 25. évfordulója, s ez alkalomból már bejelentették, hogy a térséget megnyitották az idegenforgalom számára. Közölték azt is, hogy az építendő új szarkofág költségei jelentősen megemelkedtek, s hogy a veszély felszámolásában részt vevő orosz emberek az évfordulóra egyszeri juttatásban részesülnek.

Új biztonsági szabályok kidolgozására utasítottak a japán atomerőművekben

A japán atomerőműveknek egy hónapon belül ki kell dolgozniuk a biztonság fokozását célzó terveket, amelyek még erőteljes szökőárak esetén is szavatolnák az erőművek zökkenőmentes működését - jelentette szerdán a japán média.
A japán gazdasági minisztérium a közeljövőben ilyen értelmű utasítást ad az összes japán atomerőműnek. A tárca szerint biztosítani kell a reaktorok hűtőrendszerének áramellátását abban az esetben is, ha működésképtelenné válnak a pótáramforrásként szolgáló dízelgenerátorok.
A március 11-i pusztító erejű földrengés után derült ki, hogy az 54 japán atomreaktor közül egy sem lenne képes ellenállni egy tízméteres hullámokkal támadó szökőárnak, a korábbi vészforgatókönyvekben ilyen eshetőséggel nem számoltak.
Kaieda Banri gazdasági miniszter a tévében is közvetített szerdai sajtóértekezletén elmondta, hogy a katasztrófához vezető folyamatok és hibák elemzése után ragaszkodnak az összes működő reaktor azonnali ellenőrzéséhez. Egy hasonló nukleáris baleset elkerülése érdekében pedig intézkedési tervet kell kidolgozni. 
A jelenleg leállított és építés alatt álló atomerőműveket nem lehet majd üzemeltetni anélkül, hogy előzőleg ellenőrizték volna. A miniszter ezenkívül követelte, hogy tartsanak gyakorlatokat a rendkívüli helyzetek felszámolásán dolgozó egységek felkészítésére.
Bocsánatot kért a japán néptől a Fukusima-1 atomerőműben történtekért Kacumata Cunehisza, a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco igazgatótanácsának elnöke. "Az energiablokkok épületeiben történt robbanások, a radioaktív szennyeződés riadalmat és zavart okoztak, továbbá nagy nyugtalanságot. Mindezért bocsánatot kérek" - mondta.
Kacumata elkerülhetetlennek nevezte a Fukusima-1 balesetet szenvedett első négy reaktorblokkjának felszámolását. Hozzátette, hogy a két megmaradt - 5-ös és 6-os - reaktorblokk állapota jelenleg stabil. Ezeknek a reaktoroknak, valamint a Fukusima-2 atomerőműnek a működtetéséről kikérik a kormány és a helyi lakosok véleményét. 
A Tepco igazgatótanácsának elnöke végezetül megígérte: mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék azokat a veszteségeket, amelyek a lakosságot és az ipart érték az atomerőműben történtek miatt.

A Tepco elnöke kórházba került

Magas vérnyomással és erős szédülés miatt kórházba szállították a megsérült fukusimai atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco elnökét - közölte szerdán a vállalat szóvivője.
A japán média szerint a 66 éves Simidzu Maszataka két hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt, de vállalata illetékesei cáfoltak a lemondásáról szóló híreszteléseket. Közölték, hogy Simidzu március 16-a óta hivatalosan betegszabadságon van kimerültség miatt. Simidzu nem vett részt a vállalat és a kormány által létrehozott válságstáb ülésein, de minden nap megjelent a munkahelyén, hogy meghallgassa a fukusimai atomerőművel kapcsolatos jelentéseket.
Március 15-én - négy nappal a japán földrengés és szökőár után - Kan Naoto japán miniszterelnök keményen bírálta Simidzut és a Tepco vezetőit amiatt, hogy későn reagáltak a balesetre, és halogatták a hatóságok tájékoztatását a baleset mértékéről és jellegéről. Egyesek biztosra vették, hogy Simidzu ilyen helyzetben lemond az energetikai cég elnöki tisztségéről.

Több mint háromezerszeres a tengervíz radioaktivitása

A Fukusima-1 atomerőműnél a megengedettnél több mint háromezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a jód 131-es izotópjának a küszöbértéket 3355-szorosan meghaladó koncentrációját mérték - közölték szerdán a japán hatóságok.
A március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől főként délre, a megrongálódott reaktoroknál mértek erősebb sugárzást a tengerben, legutóbb vasárnap ott a jód 131-es izotópjának a mértéke csaknem  kétezerszerese volt a határértéknek. Most is a Fukusima-1 első blokkjától 300 méterre délre vett vízmintákat vizsgálták.  
Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság helyettes főigazgatója, Nisijama Hidehiko szerint a nyolc nap felezési idejű 131-es jódizotópnak ez a szintje nem jelent veszélyt az emberekre, mert az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kiköltöztették a lakosságot, s a körzetben nem folytatnak halászatot.
A szakemberek mérései szerint ugyanakkor az egyes reaktor alagsorában felére csökkent a vízszint. 
A fukusimai egyes számú atomerőműben (Daiicsi) kialakult válsághelyzetet vitatta meg szerdai telefonbeszélgetése során Kan Naoto japán kormányfő és Barack Obama amerikai elnök - jelentették be Tokióban és Washingtonban. A március 11-i földrengés és szökőár óta ez már a harmadik telefonbeszélgetése a két vezetőnek, s Obama most is az Egyesült Államok együttműködéséről és támogatásáról biztosította Tokiót a természeti csapás következményeinek leküzdésében.

Különleges burkot kapnak a Fukusima-1 sérült reaktorai

Különleges szövetburkot kaphatnak a radioaktív részecskék kívülre szivárgásának megakadályozására a japán Fukusima-1 atomerőmű március 11-i földrengésben és szökőárban  megsérült reaktorépületei - jelentette szerdán a japán Aszahi Simbun című lap az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalat képviselőjére hivatkozva.
A japán szakemberek az egyes, a hármas és a négyes reaktorblokkot kívánják ilyen süvegekkel befedni, azokat, amelyek a legnagyobb károkat szenvedték a katasztrófa első napjaiban, amikor sorozatban hidrogénrobbanások rázták meg az épületeket. Előzetesen egy különleges festékkel is lemázolják a problémás reaktorok építményeit, ami szintén mérsékli a sugárszennyezés légtérbe való kiszabadulását. Ilyen festésnek vetik alá a kettes blokk épületét is, amely a legkisebb károkat szenvedte el. 
A Tepco képviselője azt is elmondta a japán napilapnak, hogy az energiablokk turbinatermeiből kiszivattyúzott radioaktív víz begyűjtéséhez a tervek szerint egy tartályhajót használnak, amely a Fukusima-1-hez közeli mólónál köt majd ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!