Időzített bomba a kulcsi löszfal! Egyesület alakult megmentésére

Megmentené a kulcsi löszpartot egy most megalakult egyesület. Az ingatlantulajdonosokat tömörítő szervezet konkrét javaslatokkal fordult az önkormányzathoz, és várja az újabb belépőket is.

Szigeti Sándor

- A fél szívem Kulcsé, a másik Székesfehérváré  vallja - Rátky Keled, a most megalakult Kulcsi Üdülőtulajdonosok és a Partfalcsúszás Károsultjainak Egyesülete frissen megválasztott  székesfehérvári elnöke.
- Az egyesület nem csupán azzal a céllal jött létre, hogy képviselje a tulajdonosok érdekeit, segíteni szeretnénk az önkormányzat munkáját is. Sőt, jó példával elöljárva, a civil erőket megmozgatva magunk is részt vállalnánk a kétkezi segítséget  igénylő terepmunkáktól kezdve egészen a pályázatok előkészítéséig - hangsúlyozza az elnök.
A civil szervezet többek között azt szeretné elérni, hogy  szakemberekkel egyeztetve, Dunaújvároshoz hasonlóan  a lehető leghamarabb  megkezdődjenek a partfalstabilizációs munkák.

 

 


- A katasztrófával leginkább sújtott Hullám utca és Deák Ferenc utca továbbra is  le van zárva. Szeretnénk elérni, hogy a tulajdonosok saját felelősségükre állandó belépési engedélyt kapjanak. Komoly problémát jelent, hogy a csúszás után nem egyszerűen kikapcsolták a területen az áramot, hanem a fából készült villanyoszlopokat is kivágták. Vissza kellene állítani az áramszolgáltatást, hogy a tulajdonosok legalább a kutak szivattyúzását megkezdhessék, mert áram nélkül erre sincs lehetőségük. A Kulcsi Üdülőtulajdonosok és a Partfalcsúszás Károsultjainak Egyesülete alapvetően azzal a céllal jött létre, hogy a maga eszközeivel elősegítse a terület megmentését, és képviselje a tulajdonosokat - mondja a löszpartcsúszás egyik károsultja,  Fauszt Tibor.
- A szakértők egybehangzóan azt állítják, hogy még a részletes rendezési terv megszületése előtt, a lehető leghamarabb meg kellene kezdeni a talajvízkutak szivattyúzását és a felszíni vizek elvezetését, hiszen -  e téren legalábbis - nem történt még érdemi intézkedés, miközben a kulcsi löszpart egy időzített bomba. Ha nem lépünk időben, reális a veszélye annak, hogy még a mostaninál is súlyosabb helyzet alakul ki.

Tóth János, egy másik érintett ingatlantulajdonos pedig azt mondja: maguk a károsultak is segítenének, amiben lehet, ha beengednék őket  újra a területre:  
- Jön a tavasz, és az újabb csapadékos időjárás. A víz már most több helyütt megáll azokban a gödrökben, amelyek a partcsúszáskor alakultak ki,  és szivárog le a mélybe. A megnyílt repedéseken át pedig a csapadék minden probléma nélkül jut el a csúszó agyagrétegig.  Ha kell, szerzünk embereket, viszünk lapátokat, és betömjük a repedéseket, árkot ásunk, segítünk amiben csak kell.
Hozzátette: a  sajtóban több helyen úgy tálalták a történteket, mintha a löszpartcsúszás az ide építkező milliomosok problémája lenne: 
- Ez a kép hamis, sokan vannak itt  például Dunaújvárosból  kiköltözött kisnyugdíjasok, akik azért vásároltak nyaralót, mert már a lakásukat sem tudták fenntartani, és az itt élők nagy többsége hétköznapi, egyszerű ember - jegyezte meg Tóth János.

 

 


Néhány nappal a megalakulás után  biztató fejleményekről számolt be az egyesület elnöke, Rátky Keled:
- A tegnapi nap folyamán fogadott bennünket Kiss Csaba polgármester úr. A közel négyórás megbeszélés után örömmel mondhatom, hogy a jelek szerint az önkormányzat is partner abban, hogy együttműködjünk a jövőben.  Mindenképpen jelzésértékű, hogy a polgármester első lépésként meghívott bennünket a kulcsi védelmi bizottság pénteki  ülésére. Itt lehetőségünk lesz rá, hogy a védekezésben részt vevő szervek képviselőivel közvetlenül is beszéljünk a bennünket leginkább foglalkoztató kérdésekről.
Rátky Keled hozzátette: segíteni is szeretnék az önkormányzat munkáját:
- Legutóbb 2006-ban történt Kulcson komoly partmozgás. Sajnos az azóta benyújtott kulcsi partfal-rehabilitációs pályázatok nem nyertek el támogatást, pedig ha érkezett volna hathatós segítség, nem alakul ki a mostani helyzet. A magunk eszközeivel próbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy Százhalombattához, Ercsihez, Rácalmáshoz, vagy például Dunaföldvárhoz hasonlóan Kulcs is sikeres legyen a jövőben ezeken a pályázatokon. Tisztában vagyunk az önkormányzat anyagi helyzetével. Minden döntéshozónak be kellene látnia,  Kulcs lehetőségei nem elegendőek, hogy egyedül oldja meg a Duna mentén közel két kilométer hosszan elnyúló partfal hosszú távú és megnyugtató védelmét - húzta alá Rátky Keled.
- Számunkra jó példa a dunaújvárosi, ahol az ingatlantulajdonosok és az önkormányzat már hosszú ideje, eredményeket is felmutatva folytat egyeztetéseket - mondta az egyesület elnöke.

Táborállás: napi hatvan

A legfrissebb adatok szerint napi hatvan köbméter vizet vezet ki a táborállási löszpartba épített három dréncső - mondta el lapunknak a kivitelező Sycons Kft. ügyvezetője. Szemesy István hozzátette: a legtöbb vizet a déli csáposkút adja le, percenként tizenkét-tizenöt litert.
A szakember ugyanakkor hozzátette azt is: bár ezek az adatok jobbak az előzetes várakozásoknál, a jelenlegi három dréncső csupán lassítani tudja a táborállási partfal mozgását, megállítani nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!