Horváth Dávid Band: új banda, nagy rutinnal

Székesfehérvár - A város legújabb jazz-formációja, a Horváth Dávid Band csütörtök este adta első koncertjét. A debütáló fellépés kicsit megtévesztő lehet: nem ma kezdték a zenélést.

Lukács Károly

A zenekart a névadó Horváth Dávid mellett Potesz Balázs, Sipos Csaba  és Szabó Dávid  alkotja. Közülük mindenki zenei képzettséggel rendelkező, hangszeres előadó, korábban már voltak közös  produkcióik.

 

 

Zenéjükben a mainstream és a legmodernebb elektronikus stílusok, valamint feszes tempójú rock-alapok egyaránt jelen vannak. A performanszot mindig kiegészítik egy film, vagy diasorozat vetítésével a háttérben.

 - A látvány és a hang együtt különös atmoszférát ad a koncertek látogatóinak. A két stílus egyidejű megjelenését izgalmasnak tartjuk, használunk előre rögzített hanghatásokat, szó volt róla, hogy épp ezért külön egy dj is helyet kapjon a formációban. Persze a jazzre jellemző improvizációk megvannak nálunk is. A mű nagyobb része adott pillanatban születik meg, ezért két fellépés  nem lehet ugyanolyan - mesélik a koncert másnapján.

 Mint elmondták, a jazzben a 1940-es és 20-as évek stílusa a 21. században is él, ma is játszható. Ők az úgynevezett fúziós stílust képviselik, mely a klasszikus jazz mellett a funkot és a latin hangzást ötvözi. Éppen ezért sokan a világzene kategóriájába sorolják ezt az ágat. A tagok mindannyian tanítanak, mellette mintegy tíz éve  zenélve.

 

 - Pusztán azért tesszük mert jól esik, noha zenetanárként ez a hivatásunk. A műfaj egyébként nem éli virágkorát, Fehérváron pedig még új koncepciókkal is különösen nagy kihívás megmozdítani a közönséget. Bár merőben új, senki által ki nem próbált dolgot mára szinte lehetetlen megalkotni, minket elsősorban a zenei hatás érdekel, abban azonban bízunk, hogy a zenénkbe beleszőtt elektronika megmozgatja majd a fiatalok fantáziáját is. Bár az ő köreikben általában nem kimondottan a jazz az elsőszámú kedvenc.

Nagy tapasztalattal a hátuk mögött a zenekar fennállásának ilyen korai szakaszában még nem beszélnek  konkrétan kitűzött célokról. A legfontosabb, hogy nekik örömet okozzon a zenélés, illeltve lehetőségeikhez mérten el is jusson az emberekhez. Abban viszont biztosak, hogy lesznek még koncertjeik a városban. Jövőbeli terveik között szerepel, hogy ki szeretnék próbálni magukat a fővárosban is, ahol  esetleg szélesebb közönség érhető el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!