Fordulat a Cozma-perben: Raffael bevallotta, ő szúrt

Veszprém - Fordulat állt be a Cozma-ügy gyilkossági tárgyalásán. Vallomást tett Raffael Sándor, a Marian Cozma gyilkosság elsőrendű vádlottja.

Halmos György

Vallomást tett Raffael Sándor, a Marian Cozma gyilkosság elsőrendű vádlottja, aki elismerte, hogy használt egy kést a tánctéren, és a Patrióta Lokál előtt is, mert mindkét esetben veszélyben érezte magát. Arra a kérdésre, hogy a megszúrt személy lehetett-e Marian Cozma, azt válaszolta: "Igen".

- Egyszer elsötétült előttem a világ, valaki fejbe vágott, ekkorát még nem kaptam - vallotta a tánctéren történtekről. "Automatikusan benyúltam a zsebembe a késért, azért, hogy megvédjem magam." A szúrással kapcsolatban azt mondta, "tettem felé egy szúró mozdulatot jobb kézzel, ebbe belecsúszott." Ezt azzal pontosította, hogy a 10-12 centiméter pengehosszúságú kés a sértett farmerján megcsúszott. Eltette a kést a bal zsebébe, mivel nem látta a társait, elindult felfelé a lépcsőn. - Nem követtem senkit, elég volt a magam baja - mondta. (Az ügyészség vádirata szerint  a vádlottak üldözték a kimenekülő Cozmát és társait.) Tiszta vér volt a fejem, elfogott a halálfélelem - emlékezett vissza Raffael.   

Raffaelt elmondása szerint Németh Győző hívta ki az utcára, a kocsijához indult, mert el akart menni a helyszínről. Kilépve a szórakozóhelyről egy négy-öt fős társaságot látott, Cozmától öt méterre álhatott akkor, a sportoló bal kezével fogta a csipőjét. Visszaemlékezése szerint a fal mellett nyolc-tíz ember sorakozott "L"-alakban, ketten elállták az útját. "Mit akartok?" - kiálltott feléjük; ezen kívül mást nem mondott az utcán - állítása szerint, tehát az sem hangzott el, amit több tanú is állított, hogy "hozzátok a pisztolyt".
 
- Nem akartam senkit bántani, azt akartam, hogy engem ne bántsanak - hangoztatta többször a tárgyaláson. Az utcán történt szúrással kapcsolatban azt mondta el, hogy bal oldalán néhány méterre Győző küzdött két emberrel. Visszafordult jobbra, amikor egy alak berobbant a látóterembe. A vádlott úgy érezte, hogy eszközökkel támadnak rá, erről meg volt győződve.   

A  hétfői nap krónikájához tartozik, hogy zárt tárgyaláson, a vádlottak jelenléte nélkül egy olyan, jelenleg büntetés-végrehajtási intézeben lévő tanút hallgattak meg, aki a közelmúltban jelentkezett az ügyészségen keresztül és vallomást tett a gyilkosságról, bár később - félelemérzetre hivatkozva - visszavonta azt. Az ügyben egy másik koronatanúként jelentkező, szintén a közelmúltban és büntetés végrehajtási intézetben fogva tartott személyt is meghallgat majd a bíróság.

További részletek Raffael vallomásából itt!

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Korábbi cikkeinket a Cozma-ügyről itt találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!