Fejér megyei sikerek az országos borversenyen

Nagy Fejér megyei siker született az idei országos X. Syngenta borversenyen. A Budafokon megrendezett viadalon 172 borász 393 nedűje viaskodott egymással. Fejér egy nagyaranyat, és öt aranyérmet nyert termékeivel.

Silye Sándor

Nemrég foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy miért nem lehet kapni megyei borokat Fejér üzleteiben, vendéglátó egységeiben. Ez az eredmény tovább fokozza az értetlenséget. Mert jó, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában, na de ennyire nem...?

Szólaljanak meg az alábbiakban a díjnyertes megyei borászok. Ha területileg nézzük az eredményeket, abban az esetben megállapíthatjuk, hogy 3-2-re „győzött” a móri borvidék a Velencei-tóval szemben, köztük meg ott az egy fehérvári arany.

A nagyaranyat az agárdi borász, Csóbor Jenő érdemelte ki 2010-es cabernet sauvignon rosé borával. Pedig versengtek ott korábbi évjáratok is, ami Csóbor Jenő dicsőségét tovább növeli, tekintettel a rossz 2010-es évre.

 

- Sok korábbi arany mellett ez volt az első nagyaranyam. Voltak jobb éveim, így amikor a Pán-európai borversenyen kétszer aranyérmet kaptam a boromért. A tavalyi évre nem lehetünk büszkék, a kékszőlő nem ért be rendesen, a beltartalmak gyenge vörösbort engedtek volna, ezért készítettünk rosét. Mert ezzel a típussal nem lehet nagyot hibázni, megvan a sajátos technológiám, és ebben a gyors feldolgozáson van a hangsúly. A fiammal és borász jövendőbelijével együtt készítjük a borokat, együtt lettünk családi „nagyaranyosak” - örvendezett Csóbor Jenő.

E vidék aranyérmese Koch Imre. Aki borverseivel egyre ismertebbé lesz.

- Pár évvel ezelőtt nyertem országos aranyat, akkor is a cabernet sauvignonnal. Most a 2009-es készítésű hasonló típussal volt szerencsém. A nemzeti bormegmérettetésen indultam hajdan, 1993-ban ezüstöt kaptam, az akkori zweigeltem lett az ország legjobb zweigeltje. Az amerikai borszakíró, Stephen Kirkland azt írta az amerikai borszaklapban, hogy ilyen jó zweigeltet még életében nem ivott. Az ember igyekszik, 1989-ben a magántermelők és palackozók versenyén nyertem az első bronzérmemet. Akkor elhatároztam, nekem is lesz jó, aranyérmes borom, és elértem a magam elé tűzött célt - mondta a nadapi borász.

Vécsey Béla Móron csodát csinált: vörösborral hozott haza aranyérmet! Márpedig Móron általában hallani sem akarnak kékszőlőről, vörösborról...

- Pedig biztos vagyok benne, előbb, utóbb követni fognak ... A 2009-es shyrazzal nyertem, az jó év volt. Bármilyen hihetetlen, de egy liter 2010-es borom sincs, mert a minőségből nem szabad leadni, márpedig a múlt év nem kedvezett a minőségnek. Remélem idén minden rendben lesz, az eddigi tapasztalatok azt mutatják. A shyrazt egy évig fahordóban érleltem, fél évig palackban pihentettük, és áprilisban kerül majd a piacra. Ami az országos borversenyeket illeti, 2005-ben a chardonnay termékem nagyaranyat kapott. A nemzeti borversenyre elküldöm a shyrazt, a 2009-es chardonnay-t és a rajnai rizlinget is – jelentette ki a móri borász.

Geszler Imre és József királyleánykája szintén Mórról ért el arany minősítést.

 

- Rendre indulunk a versenyeken, és 2008 óta minden évben nyerünk országos aranyat. Móriként természetesen az ezerjó a legismertebb, de elismerték már a királyleánykát és a chardonnay típusú borunkat is. Családi vállalkozás a mienk, testvéremmel, Józseffel együtt dolgozunk. Ő a szőlész, én pedig a pincében töltöm az időm nagy részét. Nem kis területen, 27 hektáron dolgozunk, évente 10 ezer palackot értékesítünk, a többit folyó borként adjuk el. Én is ott voltam Koch Imrével 1989-ben a magántermelők versenyén, de azóta sokat fejlődtünk. A körülményeink a nulláról indultak, most rövidesen kész lesz a nagy pincénk - így az egyik testvér, Imre.

Sáfrán András Csákberényben készített rajnai rizlingje aranyozódott be.

 

- Valóban ez a kedvenc borom, de ez nem jelenti, hogy másképpen dolgozok vele, mint a többivel. A rajnai 1995 óta bizonyítja, hogy ez a szőlőterületeim legjobbja, több versenyen nyertem már vele. Ez volt a második országos rajnai aranyam, de kaptam már ilyen elismerést az ezerjóval és az olaszrizlinggel is. Hogy van-e titkom? Nem hiszem, bár viszonylag alacsony termésátlaggal dolgozunk tőkénként. Az is lényeges, hogy a pince műveleteknél sikerült elérnünk az ideális hűtést. András fiammal közösen figyelünk a szőlőre, együtt készítjük a borokat. Az arany egészséges büszkeséggel tölt el - vallotta idősebb Sáfrán András.

A fehérvári egykét Hegedüs György szerezte 2001-es kései szüretelésű olaszrizlingjével.

- Tavaly a szintén kései szüretelésű 2005-ös rajnai rizlinget vittük a versenyre, az szintén aranyat ért. Nagy sikere volt a pincénknek a 2000-es rajnai rizling, ez a nemzeti borversenyen nyert ezüstöt. Jó évünk volt a 2001-es, hiszen az Syngentán a sörédi zenit bekerült a 10 legjobb bor közé. A 2001-es olaszt nagyon későn, november 27-én szedtük, most kóstolgattuk, a tokaji borokhoz hasonlítottuk, mert hasonló volt az ízvilága. Normális állagú, jó bor maradt belőle 10 év után is - emlékezett a nem is oly régi napokra a borász.

 

 

Szép siker. De az még nagyobb lenne, ha a saját hazájukban is próféták lehetnének, és a borivók hozzájuk férhetnének...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!