Az adonyi szőlőhegy löszfalai is megindulnak?

Adony - Megint egy hely, ahol küzdeni kell a lösszel: az adonyi szőlőhegyen is beomlott egy pince, megrepedezett a Perkáta felé vivő út mentén egy dűlő talaja. Itt még nincs vészhelyzet.

Pekarek János

Az első hír arról szólt, hogy leomlott a löszfal az Adonyt Perkátával összekötő út mentén: érdeklődésünkkel sikerült is ráhoznunk a frászt az önkormányzat és a megyei közútkezelő vezetőire is...
Holott az összekötő út járható. De a hír is igaz! A mélyút Adonyhoz közeli  szakaszán, a kápolnához vezető út torkolatával szemben, az úttest északi oldalán van az alig ötven méteres Révész-dűlő, mintegy négyméteres löszpart tetején. Az itteni pincék egyike rogyott össze a sok eső miatt - legalábbis erre tippel a kárvallott tulajdonos, Sági Sándor.
- Hetekbe tellett, mire kilapátoltuk a földet a beomlott pincéből - mondta Sági úr. - A kilapátolt föld fele, úgy öt-hat köbméter, még mindig ott van a pincesoron. De ez csak a kisebbik baj! A nagyobbik az, hogy megrepedezett a föld is a pince előtti úton. Ez pedig azt is jelentheti, hogy egyszer csak leomlik! Akkor pedig nemcsak a pincék, hanem a présházak, sőt: az Adony és Perkáta közötti út is veszélybe kerül!
Az adonyi szőlőhegyen egyébként nem ritkaság, hogy itt-ott kissé megroskad a löszpart: érdeklődésünkre az egyik gazda az úgynevezett Kápolna sor külső szakaszát említi, ahol meg szokott csúszni a part. Arrafelé, az egy kocsinak is szűk dűlőúton valóban fel-felfedezni korábbi csúszások nyomát.
A Révész-dűlőre most csak Perkáta irányából lehet felhajtani: ez az Adonyból jövőknek inkább kellemetlenség, mint kerülő, mivel a távolság talán ha tíz méterrel több.
De senki sem tudja elhessegetni azt a gondolatot, hogy mi van, ha a kulcsi, rácalmási, dunaújvárosi partszakaszokhoz hasonlóan az adonyi szőlőhegy löszfalai is megindulnak?

A Duna magyarországi szakaszát szinte teljes egészében végigkísérik a löszpartok: Komárom, Almásfüzitő, Neszmély  térségében éppúgy találhatunk ilyeneket, mint Érdtől Mohácsig. Sőt: a határon túl, Újvidékig.
A kínai sivatagokból származó finom homokszemeket itt rakta le a szél, hogy aztán azok némi meszes kötőanyaggal vízre roppant érzékeny lösszé álljanak össze. Ráadásul vízzáró agyagrétegen, amelyen, látjuk,  szerfölött  könnyen megcsúszhat a part.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!