A béke és az új megszállás napja

Székesfehérvár - Hatvanhat évvel ezelőtt, 1945. március 23-án ért véget Fejér megyében a második világháború. Erre emlékeztek Székesfehérvár központjában.

Tihanyi Tamás

 

A bekerítés ellenére a várost védő német páncéloshadosztály több egysége március 21-én délutánig kitartott Fehérvár déli részén, majd jelentették a főparancsnokságnak, hogy nincs tovább. Maga Hitler sem járult hozzá a visszavonuláshoz, ennek ellenére megkezdődött a kitörés. Sok egység még kijutott a gyűrűből  Sárszentmihály felé, a legtöbb azonban odaveszett az öldöklő harcban. A német parancsnoksággal március 22-én nulla óra húsz perckor közölték, hogy Fehérvár elesett, ám valójában aznap még a pályaudvar környékén és a Maroshegyen este tízig küzdött néhány halálra (szerencsés esetben fogságra) ítélt bátor katona. A szovjet 21. gárdalövész-hadtest 22 óra 20 perckor jelentette a győzelmet. A megyében akkor még harcoltak, az utolsó német Párduc harckocsi  március 23-án, hajnalban tört ki Jenő körzetéből Veszprém megye felé. A lakosság  szenvedése azonban akkor még nem ért véget.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!