Új elnök a szövetségben

Székesfehérvár - Kálnoki-Gyöngyössy Márton a Megyei Múzeumok Igazgatósága Szövetségének új elnöke.

Szabó Zoltán

Tisztújító közgyűlést tartott csütörtökön a Megyei Múzeumok Igazgatóságának Szövetsége (MMISZ)  Fehérváron, a Szent István Király Múzeumban. Elnököt, elnökséget, titkárt, felügyelő bizottságot választottak.  A   szövetség új elnöke  - 19-ből 16 szavazattal  -  Kálnoki- Gyöngyössy Márton,  a Pest Megyei Múzeumok  Igazgatóságának  igazgatója lett.    Az MMISZ titkárává ismét  Demeter Zsófiát, a  Szent István Király Múzeum igazgatóját választották meg, 19 szavazattal .

 

Az elnökség tagjai:    Szatmári Imre (Békés megye),    Perger Gyula (Győr-Moson-Sopron megye), Horváth László (Szolnok megye)  és Pusztai Tamás (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)  lettek. A felügyelő bizottság tagjaI. Nagy Zoltán, Zombori István,   Veress Gábor. 
A szövetség korábbi elnöke,  a Zala megyei múzeumok igazgatója, Vándor László  volt,    aki   nyugdíjazását kérte, és csütörtökön távozott az elnöki posztról is.   Az új  elnök,   Kálnoki-Gyöngyössy Imre székfoglalójában  azt is elmondta: az ő döntése volt, hogy január   19-én, hét hónap után lemondott a   kultúráért felelő helyettes államtitkár  posztjáról.   Utána   tért vissza a Pest megyei múzeumhoz, ahol egyébként  korábban is dolgozott.    Mint mondta,  éppen ezért nincs benne sértettség, mert  oda ment vissza, ahol otthon érzi magát.    A csütörtöki választás előtt  egyébként az igazgatók  tárgyaltak a múzeumok meglehetősen aggasztó helyzetéről  is.    Lapunk kérdésére az MMISZ elnöke   azt válaszolta: valóban kevés a pénz, de nem feltétlenül az a megoldás, ha többet követelnek, hanem az, ha a meglevő erőforrásokat   átláthatóbban és hatékonyabban használják fel.   A hasonló cipőben járó levéltárosokkal és a könyvtárosokkal összefogásban,  szövetségben  erősebb fellépést, érdekérvényesítést szeretne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!