Szabálytalan fényszórók - balesetveszélyes is lehet az átalakítás

FMH - A forgalomban részt vevő autókat éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. Sokan azonban nem a szabályoknak megfelelően helyzetjelzővel és tompított fényszóróval teszik ezt.

Miskei Anita

Néhányan divatból, mások rutintalanságból nem használnak megfelelő világítást autóikon. Egyik sem mentesíti azonban az autóst a szabálytalanság, s általa akár a bírságolás alól. A közlekedőknek rossz látási viszonyok között és éjszaka helyzetjelző lámpával és tompított fényszóróval kell kivilágítaniuk autóikat.   Ezek helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát csak abban az esetben lehet használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják. Lakott területen kívül nappal, jó látási viszonyok között is kötelező a nappali menetfény vagy a tompított fényszóró használata. Illés Mihály rendőr alezredes, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára hangsúlyozta, a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletek arról is egészen pontos tájékoztatást adnak, hogy a fényszórókban csak a jóváhagyási jellel ellátott izzólámpákat szabad alkalmazni. Azt is meghatározzák, milyen szögben helyezkedhetnek el.

 



A rendőr alezredes azt is elmondta, hogy a kivilágítás szabályainak elmulasztása miatt kezdeményezett szabálysértési feljelentések száma Fejér megyében 2009-ben és 2010-ben hasonlóan alakult. Amíg tavalyelőtt 11 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök, addig a tavalyi évben  114 alkalommal kezdeményezték a szabálysértési feljelentést. 
Illés Mihálytól megtudtuk, nemcsak az lehet probléma, hogy valaki sötétedést követően, vagy rossz látási viszonyok között nem kapcsol világítást, hanem az is, ha tuningolt, esetleg utólag beépített xenon fényszórókat használ. Tájékoztatása szerint az utóbbi időben a Nemzeti Közlekedési Hatóság is számos érdeklődő levelet kapott magánszemélyektől arra vonatkozóan, hogy lehetséges-e, szabályos-e az igen  széles körben, nagy választékban kínált, gázkisülésű izzólámpáknak, azaz a  xenon izzóknak az utólagos  beszerelése. A hatóság  szerint  a halogénizzók helyére utólag beépített xenon szettek alkalmazása szabálytalan, mert utólagos beépítésük nem felel meg a jogszabályban előírtaknak. Az utólag beépített ilyen típusú, erős, kékes fényt adó világítótestek ugyanis elvakíthatják a szembejövőket. Mert amíg a gyárilag xenonnal szerelt autóknál automatikus magasságszabályozás van, addig ez nincs így az utólag beépítetteknél. Ahogyan a gyári xenonos autók rendelkeznek fényszórómosóval, az utólagosoknál ez is hiányzik. Emiatt  elvakíthatják a szembejövő autósokat. Vagyis az átalakítás balesetveszélyes lehet.

Ahogy a tuningolásnak sem szabályos minden formája.  Sok autótulajdonos - főként a fiatalabbak - szeretnék kocsijukat  megkülönböztetni  a többitől. Az igények  sokrétűek, némelyek csak  a jármű átfestésével kívánják a jármű kinézetét megváltoztatni,  mások különböző karosszériaelemek módosításával, vagy pótlólagos felszerelésével és átfényezésével adnak új külsőt autójuknak.  Sokszor a külső jegyek mellett cél lehet a jármű bizonyos műszaki  tulajdonságainak javítása is. Alapszabály, hogy a jármű olyan átalakítása, amely valamely közlekedésbiztonsági vagy  környezetvédelmi tulajdonság tekintetében a jármű gyárilag kialakított jellemzőinek romlását okozza, nem engedélyezhető. A lámpatestek alakjának, fényének megváltoztatása,  szokatlan színek alkalmazása megtévesztő lehet a többi közlekedő számára, vagyis balesetveszélyes.

A gépjárművek, motorkerékpárok  és más, a közúti közlekedésben  részt vevő járműfajták világító és fényjelző berendezéseit érintő kötelező előírásokat az ENSZ-EGB, az ezekkel összeegyeztethető eu-s, valamint az  ezekből eredő nemzeti előírások tartalmazzák.  Az előírások egyrészt külön a lámpákra vonatkozóan határozzák meg a követelményeket.  Másrészt vannak előírások, amelyek a jóváhagyási jellel rendelkező lámpák  beépítésére vonatkozó követelményeket rögzítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!