Repedések a templomfalakon

Székesfehérvár - Spányi Antal személyesen tájékozódott az egyházmegye templomaiban esett károkról a földrengés után. A helyreállítás elérheti a tízmillió forintot is.

J. Mező Éva

Spányi Antal megyés püspök személyesen látogatta végig azokat a településeket, ahol a két héttel ezelőtti földrengés után károkról érkezett bejelentés. Etyeken a templom boltívei repedtek meg a földmozgás során, de Környén is komoly károk keletkeztek a templomban. Legsúlyosabb a helyzet Várgesztesen, itt a kórusnak helyt adó karzat sérült meg, megrepedt szinte valamennyi nyílászáró mentén a fal, sérült a sekrestye is, és ami a legnagyobb riadalmat keltette, megmozdult a födém. Aggodalomra ad okot, hogy a vértessomlói kis kápolnában és kegytemplomban az elmúlt hetekben sem állt meg a falak mozgása. A földrengés gócpontjához legközelebb eső somlói és várgesztesi templomok állapota a legsúlyosabb.
Jelentős károk keletkeztek a nemrég felújított Szent István alapította bodajki kegytemplomban, az egyedi szépségű zarándokudvarban és a plébánián is. A pontos kár összege egyelőre nem ismert, de a püspökség első becslése alapján a helyreállítás munkálatai elérhetik akár a tízmillió forintot. Az egyházi ingatlanok biztosítói és a műemlékvédelem folyamatosan méri fel az egyházmegyében a kárt.
 Spányi Antal megyés püspök körútja során találkozott a helyi polgármesterekkel is, akikkel együtt nézte végig a településeken keletkezett egyéb károkat. Etyeken például az egészségház is komolyabban sérült. Ezt követően tárgyalásokat folytattak arról, hogy a közös összefogásnak milyen lehetőségei lehetnek, amikkel egymást támogatva tudnák helyrehozni a földrengés okozta hibákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!