Mézédes szombat

Székesfehérvár - A XXIII. országos méhészeti találkozót és vásárt rendezték szombaton a Videoton Oktatási Központban. Hatalmas érdeklődés kísérte az idei programokat is.

Kovalcsik Katalin

A méheknél a szerelem csak nyáron  engedélyezett, írja a találkozóra kiadott füzet  köszöntő soraiban  Hegedüs István. Hogy mi is történik  a   méhcsaládoknál életük során, hogyan került az ember és milyen eszközökkel a közelükbe,  annak szinte minden mozzanatáról képet kaphattak azok, akik kint jártak a találkozón. A méhek nem voltak hivatalosak, de rajtuk kívül  minden méhész, a Mézkirálynő  az ideit augusztusban választották  a fehérvári Selmeczi Anna Zsófia személyében , az év méhésze, a Mézlovagok és minden érdeklődő, aki szereti ezt az aranyló értéket.


- Európában talán  a miénk a legnagyobb rendezvény -  kalauzolt e különleges világban  Nagy Gyula méhész, az egyik szervező.  - A kiállítók - köztük külföldiek is -  több mint százan vannak,  számítottunk a tömegre, ezért is béreltük ki a Berényi úton a plusz parkolókat. Néhányan rossz szájízzel mennek haza, egy táblát a VOK és az óvoda közt nem takartak le, ott büntettek a rendőrök, pedig gondosan készültünk a látogatók fogadására.
A méhészek szempontjából a  február végi időpont nagyon jó, még nincs munka a méhekkel.  -  Az időjárás nem kedvezett tavaly a méhészeteknek, de az is meghatározza a hazai méhészek sorsát, hogy Európában a legnagyobb méhsűrűség nálunk található.
- A méhek legelője elsősorban az erdei fákon és az akácokon található, itthon sok az akác  - folytatta  Nagy Gyula.  -  A gazdasági válságban sokan  megpróbáltak elkezdeni méhészkedni. Kívülről ez jól jövedelmező szakmának látszik, hiszen a piacon kétezerért kapni egy üveg akácmézet. Viszont egy méhészet beindításához  millió forint alatt nem lehet hozzákezdeni. Az új méhészkedők veszélyt jelentenek a régiekre, nem tudják kezelni a méheket, az erősebb család ősszel lerabolja a gyengébbet,  nemcsak a mézet, hanem a betegséget is ellopja. Tavaly sok méh elpusztult télen, az ideit még nem látjuk.
A megyei méhészek  egyesületének több mint négyszáz  tagja van,  közülük többen száz családdal gyűjtik a fajtamézeket,    de vannak ennél  nagyobb méhészetek is. A találkozón az előadások után átadták az Év méhésze díjat, amit a Győr-ménfőcsanaki  Erdélyi Tibor  vett át.  Az idén Buenos Airesben lesz a nemzetközi méhésztalálkozó,  az Apimondia, amelynek rendezési jogát már a hazai méhészek is megpályázták, talán 2015-ben megrendezhetik.

 

OLDALTÖRÉS: A mézkirálynő feladata a méz népszerűsítése

 

 

 

A mézkirálynő feladata a méz népszerűsítése

Mézből, mézkészítményekből, mézes italokból, és a méhészkedéshez szükséges kellékekből hatalmas volt a felhozatal. Sokan vásároltak, mások nézelődtek, és volt, aki fényképezett. A legtöbben Selmeczi Anna Zsófiát, a 2010 augusztusában megválasztott Magyar Mézkirálynőt.

- Beleszülettem a méhészetbe - mesélte Anna, aki a Budapesti Gazdasági Főiskola végzős hallgatója és valószínűleg hamarosan két diploma birtokosa is. -  A család méhészkedik, édesapám az országos találkozó egyik fő szervezője.  Gyerekkoromtól természetes volt, hogy segítek a méheknél, nem a férfimunkát végeztem, a kaptárcipelés nem az én dolgom volt, de a pergetésnél már tudtam hasznos lenni. Sokan biztattak, hogy induljak a mézkirálynő címért, de csak 2009-ben gondoltam rá komolyan. Jászberényben van a választás minden augusztusban, tavaly a közönség is rám szavazott, de az nem számított a versenyben, ahol végül győztem. A mézkirálynő feladata a méz népszerűsítése, itthon és külföldön is megfordultam már sok helyen az elmúlt fél évben, és lesz dolgom augusztusig  bőven. Számomra nagyon fontos a fehérvári találkozó és vásár. Az évek alatt megtanultam, hogy melyik kiállító hol helyezkedik el, voltam már tolmács is a vásáron, hiszen sok külföldi megfordul ilyenkor nálunk. Lesz egy honlapom is, ahol az udvarhölgyekkel együtt beszámolunk a látogatásokról, az élményeinkről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!