Leálló- vagy vészsáv?

Budapest - Az autópálya-kezelő társaság szeretné megváltoztatni a pályák melletti leállósávok nevét. A változtatás azért szükséges, hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre.

Kovalcsik Katalin

Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. statisztikája szerint tavaly ötven, köztük öt halálos kimenetelű baleset történt az autópályák leállósávjaiban. Ezek közül a legtöbb az M7-es autópályát érintette, áll a közleményben, amelyben  tudatják, hogy tervbe vették a leállósáv elnevezés  megváltoztatását, és ezzel egyidejűleg a kötelezően előírt szabályok  szigorítását.   A leállósávok veszélyességére  az autópályák felett átívelő tájékoztatókon is felhívják a figyelmet. A jobbról előzni tilos felszólítás villog a pályák felett. A leállósáv elnevezés  megtévesztő lehet, vélik a társaság szakemberei, ezért  kezdeményeznék a név megváltoztatását.  Ha a   pályák melletti sávot  üzemi  vagy vészsávra neveznék át, a kifejezés jelezné, hogy a leállósávon csak műszaki hibás vagy figyelmeztető fényjelzését használó, forgalomellenőrzést, útfenntartást, útüzemeltetést, megkülönböztető jelzését használó,  mentést végző jármű haladhat és állhat meg.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!