Influenza - hárman vannak az intenzíven

Székesfehérvár - Az elmúlt héten a duplájára nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma a megyében.

J. Mező Éva

Az elmúlt három hét tendenciája folytatódott az elmúlt héten, most is megkétszereződött az influenzaszerű megbetegedések  száma  a megyében - derült ki a regionális ÁNTSZ e heti jelentéséből. Riasztó adat, hogy az ezer lakosra számított megbetegedési arány az elmúlt héten meghaladta a tavalyi legmagasabb érték kétszeresét! A megyében a betegek száma meghaladta a 800-at. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a móri, a bicskei és a székesfehérvári térségben a legnagyobb - tudtuk meg Krisztián Erikától, a járványügyi osztály vezető főorvosától. A megyei Szent György kórházban jelenleg tíz embert ápolnak influenzaszerű tünetekkel, közülük három - 35 és 56 év közötti  - férfit  az intenzív osztályon géppel  lélegeztetnek. Két nemrég szült kismama is van a betegek között, már mindketten jobban vannak, de még elkülönítve kezelik őket. Sajnos két gyermek is kórházba került influenzaszerű tünetekkel, ők 7 és 14 évesek - mondta el Osvár Zsófia főorvos.
Információnk szerint a H1N1 vírus támad Fejér megyében. A dunaújvárosi kistérségben 461, a móri és bicskei kistérségben 1161, míg a székesfehérvári kistérségben 816 az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt hetekhez képest a betegek korösszetétele nem változott. Most is a legtöbb beteg a 15-34 évesek közül kerül ki, őket követik a 15 éven aluliak, míg a legkevesebben a 60 év feletti betegek vannak.  Az elmúlt héten a megye három gyermek közösségéből jelentettek tömeges légúti megbetegedést, a laboratóriumi vizsgálatok azonban nem mutattak ki influenzavírust. A megye mindhárom kórházában továbbra is tart a látogatási tilalom az ott kezelt betegek védelmében. A szakemberek azt mondják, még mindig nem késő védőoltást kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!