Biztos háttér, jó csapat - Garancsi hisz a Vidiben

FMH - Pénteken tovább folytatódott az NB I-es labdarúgó-bajnokság, a Videoton FC vasárnap a Vasas vendége lesz. A nyitány előtt Garancsi István tulajdonossal több témáról is beszélgettünk. Például arról, miért nem történt igazolás.

Matók János

Hét pont előnnyel várta a Videoton FC az NB I-es labdarúgó-bajnokság nyitányát, sokak szerint ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy a piros-kékek végre megszerezzék  az első bajnoki címüket. Ebben reménykedik a klub tulajdonosa, Garancsi István is, aki a nyitány előtt exkluzív interjút adott lapunknak. A többi között beszélt a játékoskeretről, a Mezey György vezetőedzővel való, a bulvársajtó által negatív színben feltüntetett  viszonyáról, s más dolgokról is. Például arról, hogy roppant büszke a Vidi három felnőtt- és négy utánpótlás válogatottjára - így a Helsinkiben gólpasszt adó Elek Ákosra - akik példát szolgáltatnak a fiataloknak arra, hogy érdemes szorgalmasan és kitartóan dolgozni. Garancsi kiáll a csapat és Mezey mellett.

 

 

Hétfőn este lezárult az átigazolási időszak, amelyben a korábbi évektől eltérően a Videoton FC egyetlen játékost sem igazolt. A csapat gyakorlatilag változatlan összetételben készül
az új feladatokra. Arról, hogy pontosan milyen feladatok is állnak a Vidi előtt, Garancsi Istvánnal, a klub tulajdonosával beszélgettünk.  A hároméves terv szerint az idén a bajnoki cím a cél.


- Vágjunk mindjárt a közepébe, miért nem igazolt a klub új játékosokat?

- A Videoton FC kerete az évek alatt,  Mezey György szisztematikus építkezésével alakult ki, és lett az ország egyik legerősebb játékoskerete. Úgy ítéltük meg, kizárólag abban az esetben igazolunk új játékost, ha ez egyrészt azonnali erősítést jelent, másrészt az új játékos emberi tulajdonságai alapján jól illeszkedik a többiek közé. Ilyen lett volna a brazil Cesár, akit szerettünk volna megszerezni, de a brazil fél infrastrukturális lemaradása, az ügyben szereplő ügynökök fura elképzelései miatt ez nem sikerült. Azonban fontos kiemelni, hogy Farkas Balázzsal, Sebők Zsolttal valamint a két, tehetséges fiatallal, Izing Martinnal és Szolnoki Rolanddal hosszabbítottunk, ez is fontos erősítés.

- Cesár ügye után, nem tartja hibának Vujovics kölcsönadását?

- A kölcsönadás ténye indokolt, a nagy csapat keretéből kikerült. A másik két, kölcsönadott fiatal, Présinger és Ponczók esetében is indokolt volt, hogy a fejlődésük érdekében máshol rendszeres játéklehetőséghez jussanak. Vujovics esetében viszont elismerem, hibázott az ügyvezetés az átigazolás kommunikálásában. De mentség legyen, hogy villámgyorsan kellett dönteni. Tény, hogy a mestert és a csapatot pontatlanul tájékoztattuk, a honlapunkra is rossz pillanatban, szerencsétlen fényképpel került fel a hír. Ez félreértésekre adott okot, ám megbeszéltük, és levontuk a tanulságot.

- Kimondhatjuk: ez a keret már most olyan erős, hogy simán kell nyernie a bajnokságot?
 
- A mondat első felével egyetértek. A keret erős, és nagyon sokat dolgozott az elmúlt időszakban. A játékosok felkészültek a bajnokságra a pályán, és nagy munkát végeztek a klubbal együtt, például a szerződések átalakítása, az ekhós adózás bevezetése során. Ez, mint bármely olyan ügy, amelyben érdekek sérülhetnek, nem ment zökkenőmentesen, De köszönöm a játékosoknak a hozzájárulásukat, hogy a magyar futball átláthatóbb, tisztább, becsületesebb, ezáltal az üzleti szféra számára vonzóbb legyen. A kérdés második felére már nem tudok igennel válaszolni. Vezetjük a bajnokságot, de még nem nyertük meg, az okos ember ilyenkor dolgozik még többet, és nem hagyja, hogy kiénekeljék a sajtot a szájából. A magyar játékosaink közül például még senki sem volt bajnok. Szokniuk kell azt a mentális terhet, és ez nem könnyű, de tanulható folyamat. A paksi Ligakupa-mérkőzés is mutatta, nagy a teher a játékosokon, és biztosan kapunk még pofonokat. A bajnokság megnyerése a legfontosabb, ennek kell mindent alárendelnünk.

- Hét ponttal vezet a Vidi a bajnokságban, erre legutóbb alig volt példa.

- Nem a kötözködés miatt mondom, de a 15. forduló után még csak négy ponttal vezettünk. Aztán az első tavaszi fordulóban a ZTE és az FTC vereséget szenvedett, és a Debrecen is csak döntetlent játszott. Így lett az előny hét pont, de ennyit változhat az állás, akár egyetlen fordulóban is. Botorság lenne azt vitatnom, hogy a bajnokság első számú esélyese most már a Videoton. De ugyanakkora hiba lenne máris ünnepelni.

- Egyre több pletyka, sőt újsághír szól arról, hogy önök összevesztek Mezey Györggyel, megromlott a korábbi nagyszerű viszonyuk.
 
- Én is teszem a magam dolgát, és a bulvármédia is. Az elmúlt három évben kénytelen voltam ehhez hozzászokni, inkább elviselni, mint elfogadni. Szeretném leszögezni: a klub vezetésének és nekem is töretlen a bizalmam a Mezey György által végzett szakmai munka iránt. Hiszem, hogy munkájának gyümölcseként a Vidi megszerzi az első bajnoki címét.

 

 

- Néha látványos különvéleményeket lehet olvasni.

- Ez akár még rendjén is lehet. A brazil csatár leigazolásának meghiúsulását említettem már, ismét ezt hozom elő példának. Természetes dolog, ha ezt másként éli meg a tulajdonos, és másként a jobb szereplés első számú felelőse.

- Akkor Mezey Györggyel és Garancsi Istvánnal bajnok lesz a Videoton?
 
- Bízom benne, de tudom, hogy rengeteg tennivalónk van még addig. Közös álmuk ez a szurkolóknak, de közös nekünk is a mesterrel, ha nem így lenne, nem fogtunk volna bele három éve az akkor sokak szerint kilátástalannak tűnő munkába. Hiszek Székesfehérvárban, a Videotonban.

- Valóban a szurkolókkal megy vasárnap a Fáy utcába?
 
- Igen. Régen találkoztam velük, mert a bajnoki szünet idején a klubban ki sem látszottunk a munkából. Sem időnk, sem lehetőségünk nem volt találkozni, pedig fontosak számomra a szurkolók, érdekel a véleményük. Jöjjenek ki minél többen a meccsre, szurkoljunk együtt, és közben tudunk beszélgetni is.

- Mi volt ez a nagy munka?
 
- Gőzerővel folyik a médiaszárny befejezése. Reméljük, a Debrecen elleni meccsre átadjuk, és akkor minden UEFA-kritériumnak megfelel majd a stadion. Nagyon sok újítást tervezünk a tavaszi szezonra, ezekkel folyamatosan találkozhatnak majd szurkolóink, támogatóink. Elkészült, és már megnyílt on-line boltunk, a többi dolog viszont még maradjon meglepetés.

Mozaikok

- Garancsi Istvánról köztudott, hogy nem csak tulajdonosa, hanem az egyik, ha nem a legnagyobb szurkolója a piros-kék csapatnak. Szinte az összes hazai és idegenbeli találkozón ott van a lelátón. Másokkal ellentétben - hiszen erre is van példa - a szakmai munkába, az aktuális összeállításba nem szól bele, attól távol tartja magát, s a mérkőzéseken látottakról reális a véleménye.

- Az is köztudott dolog, hogy rengeteg energiát és pénzt fektet be, segíti a Vidi szurkolóit. Az elmúlt években számtalan alkalommal adta ennek tanújelét: az idegenbeli mérkőzésekre kedvezményes árú belépőjegyet és utazási lehetőséget biztosított.

- Fentiekre igaz a Vasas elleni vasárnapi mérkőzés is: a Vidi-Club tagjainak kedvezményes árú a belépő és az utazási költség.

 

OLDALTÖRÉS: Az ekho-s adózás és a tiszta viszonyok

 

 

 

Az ekho-s adózás és a tiszta viszonyok

Tavaly nyár végén, a látványsportokat támogató, a sport környezetét „kifehérítő” csomag első elemeként lépett hatályba a 2010. évi LXXXIII. törvény, amelynek értelmében a labdarúgók a színészekhez és a médiában dolgozókhoz hasonlóan az EKHO-s (Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás) adózási formát is választhatják. Mindez nem könyveléstechnikai lózung, hanem a sportág pénzügyi megtisztulásának első lépcsőfoka. A Videoton FC elsőként ajánlotta sportolóinak, sportszakembereinek az EKHO választásának lehetőségét, és Garancsi István több fórumon is elmondta, a magyar sport szempontjából kivételes jelentőségűnek tartja a jogszabály elfogadását.

- Az EKHO-val kapcsolatban lényeges leszögezni – mondta a Videoton FC tulajdonosa -, hogy nem diktátumról, hanem lehetőségről van szó, amellyel a munkáltató, azaz a sportklub, és a munkavállaló, azaz a játékos egyaránt jól jár, miután a normál munkaviszonyra vonatkozó adóterhekhez képest, összességében harmad adóterhelést jelent a munkavállalóra, illetve a munkáltatóra nézve.


- Ebből következően, nem volt ez mindig így

- Felesleges lenne álszemérmesnek lenni, mindenki ismeri a korábbi gyakorlatot. Nem azt mondom, hogy szabálytalanságokat követtünk el, de azt igen, hogy irreálisan sok energiába került megtalálni a pénzügyi szempontból is jó, ugyanakkor a jogszabályoknak is megfelelő megoldást.


- A futballisták korábban a minimálbér mellé úgymond "arculatátviteli és marketing tevékenységért" cserébe kapták bérük nagyobb részét

- Igen ezek a technikák kockázatosak voltak a sportvállalkozásokra nézve, és sok szempontból kifejezetten hátrányosak a labdarúgókra nézve is. Ha ugyanis, vitába keveredtek a klubjukkal, a szövetség kizárólag a munkaszerződésüket ismerte el, az abban szereplő összeget lehetett követelni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezekbe a féllegális megoldásokba a kényszer: a pénzhiány, és az alulfinanszírozottság vitte az évtizedek alatt ezt az ágazatot. Ezért örülök az EKHO-s adózásnak, mely végre teljesen tiszta viszonyokat teremt, a játékos teljes javadalmazását bele lehet írni a munkaszerződésébe, és eldöntheti, ebből mennyit adózik az szja-, illetve mennyit az EKHO-s szabályok alapján. A cégnek ez 20, a munkavállalónak 15 százalékos terhet jelent, de ezt is a cég vonja le, és nettó összeget utal a számlára. Összehasonlításképpen: 100 forint EKHO-s jövedelemre mindössze 40 Ft adóteher rakódik, korábban, ha tisztán szeretett volna egy klub 100 forintot a játékosának kifizetni 220 forintjába került; ez nem is működött. Az állam ezzel a törvénymódosítással érdekelté teszi a munkavállalót és a munkáltatót is, hogy a kapcsolatot tisztává tegye.

- Azt mondta, mindez nem kötelező, választható.

- Így van, de mondom azt is, butaságot csinál, aki nem ezt választja. Tény ugyanakkor, hogy vannak olyan adózói csoportok, amelyeknek hátrányos az EKHO. Az EKHO ugyanis nem jogosít táppénzre, és csak korlátozottan számít bele a nyugdíjnál figyelembe vehető jövedelembe. Következésképpen a szülés, illetve nyugdíj előtt állóknak nem ajánlott – a mi labdarúgóink azonban egyikbe sem tartoznak. Ez inkább egy női csapat problémája lehet, de az ő példájuk mondatja mindjárt a következő érvet: az EKHO választása nem „életfogytig” szól, akinek később kedvezőtlen lesz, visszatérhet az szja-hoz.

- Könnyen ment az EKHO-ra való átállás a Videotonnál?

- Kollegáimmal a törvény elfogadását követően elkezdtük előkészíteni az átállást. Több közös és személyenkénti beszélgetés eredményeként a tavaszi szezonra minden játékossal sikerült új megállapodást kötnünk. Természetes, hogy volt sok kérdés, főleg a külföldiek részéről sok bizalmatlanság az új konstrukcióval szemben, de azt gondolom, hogy a folyamat végére mindenki megértette, és mára már örül a váltásnak. Nincs a játékosnak bonyodalma céges számlázásokkal, nem kell könyvelőhöz rohangálni, csak minden hónap elején jön a számlára az igazolt pénz.

- A pénzügyi előnyökön kívül, mi még az EKHO-s adózási lehetőség jelentősége?

- Óriási áttörést jelent! Mind a játékost mind a sportvállalkozást felnőtt, komoly emberként kezeli, de elvárja, hogy sokkal körültekintőbben és felelősebben szerződniük. Ez rangot ad, ami hatalmas előrelépés lehet a fiatal játékosok szerződésében. Nincsenek vitatható számlák és be nem tartott, ki nem kényszeríthető ígéretek. A gazdasági rendteremtésnek egy-két éven belül a források bővülésében, ezen keresztül pedig a feltételek javulásában is látszódnia kell. A szponzor például jóval kisebb kockázatot vállal majd abban, hová adja a pénzét, ha tiszta, átlátható, az üzleti standardoknak megfelelő a fizetési rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!