Agrárgépek az etyeki filmstúdióban

Etyek - A show kifejezés nem volt túlzás, amikor meghirdették Etyeken a Korda stúdió területére szervezett mezőgazdasági eszköz- és gépkiállítást. A korszerű gépek gyönyörűek, az etyeki helyszín pedig kellő csáberővel bírt ahhoz, hogy a megnyitóra kocsisorok araszoljanak kitartón.

Zsohár Melinda

A mezőgazdasági gépbemutatók rendszeres látogatói szerint sokkal több érdeklődő jelent meg Etyeken a meghirdetett háromnapos rendezvény kezdő akkordjára, mint akár egy fővárosi hasonló expón. Igaz, a Korda Stúdió megnyitása is közrejátszott ebben, mert a szigorúan őrzött területre ritka kiváltság a bejutás. A New York-i díszletutca, a reneszánsz római városrészlet, a Szent Péter Bazilika imitált bejárata társaságában állnak a modern fémszerkezetű csarnokok, amelyek ezúttal a gépeknek adtak helyet. A szabadtéren vásári hangulat uralkodik, enni- és innivalókkal, vásári portékák árusításával, a filmdíszeletekhez idegenvezetéssel juthatnak el a látogatók. Mintegy nyolcvan gépforgalmazó hozta el a helyszínre óriás masináját, a legújabb mezőgazdasági gépeket, berendezéseket - természetesen nem „lábon. A fekete gumikerekek éppoly makulátlanul tiszták, mint minden alkatrésze az igényes és látványos színezésű traktoroktól a takaros rendsodróig valamennyi gépnek.


 A Capital Invested & Marketing Kft. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) által szervezett kiállítást és vásárt Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg csütörtökön. Rögtön leszögezte, hogy hagyományteremtésnek szánják az etyeki Korda stúdióbéli helyszínen ezt a  télvégi-tavaszelői szakkiállítást, ahol több mint tízezer négyzetméteres területet foglaltak el a legnagyobb forgalmazók.

 


-  Nem egyszerűen indult az év, de ugyanezt minden ágazat elmondhatja - ismert el a politikus, majd a mezőgazdasági gépesítésről és technológiai fejlesztésekről szólt.  - Tíz év alatt jelentős mértékű beruházások történtek az agráriumban, amellyel nőtt a magyar gazdálkodók versenyképessége. Eszközökre, technológiaváltásra 800 milliárd forintot fordítottak. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintos keretéből is e célból igényelték a legtöbb forrást. A kertészetek és állattenyésztő telepek mintegy felét korszerűsítették ezen időszak alatt - tájékoztatott röviden Feldman Zsolt. Hozzátette: optimista az ágazat jövőjét illetően, mivel 2011-től nőnek mind a hazai, mind az uniós források a mezőgazdaság támogatására. Utóbbiakból pályázatok útján 600 milliárd forint nyerhető el az idén, valamint a forgóeszköz hitelek kidolgozásán dolgozik az ágazat. Hozzáfűzte: Nyugat-Európában beruházásokat indítanak az agrártermelők, hazánkban  is időben kell reagálni az új kihívásokra.


 A megnyitót követően díjakat adtak át. Egy, a gyümölcstermelésben használatos új eszközt értékeltek, amely a fagytól képes megvédeni a termést, illetve egy talajművelő gépet jutalmaztak. Az innovációs díjat az a traktor kapta, amely már a következő évtized környezetvédelmi előírásainak is megfelel, korszerű, energiatakarékos, mászófokozatba állítható. A kiállítás nívódíját a leglátványosabb megjelenésért az IKR Bábolna Zrt kapta.


Pénteken  folytatódik az Agrárgépshow. Termőföld index bemutatót nyújt az FHB Bank, a vízkárt szenvedett talajok gyógyításáról Birkás Márta, egyetemi tanár beszél az érdeklődő gazdáknak. Az időszerű szemes terményszállítási fejlesztési beruházási feladatokról Herdovics Mihály, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági gépesítési intézete főigazgató helyettese. A tőzsdei kereskedésről nyújt szakmai tanácsokat Katona Zsolt Vazul, a kiállítást szervező cég ügyvezető igazgatója. Szombaton zenés produkciókkal, etyeki vigasságokkal szórakoztatják a kiállításra látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!