Vásárhelyi úti fórum: nyugvópontra jutnak az indulatok?

Székesfehérvár - A Vásárhelyi úti fűtésről tartott lakossági fórumra számos kérdéssel érkeztek a lakók kedden.

Házi Péter

Január 6. óta  a Széphő Zrt. biztosítja a fűtést a Vásárhelyi úti lakótelepen. Azóta meleg van, ám a szolgáltatási szerződéseket meg kell kötni, ezért is tartottak lakossági fórumot az itt élők számára. Mint Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a társasházak közös képviselői már magkapták a szerződéstervezetet, melyet így a lakók előre megismerhetnek.  Annak a tisztázása zajlik, milyen címekre mennek majd a fűtésszámlák, melyeket ezentúl egyébként minden hónap tizedike körül kapnak meg a lakók, s a befizetés határideje az adott hónap 25. napja lesz. Ezzel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva képviselő is kérte a lakókat,  rendesen, határidőre fizessék a számlákat. Ugyanakkor -  hangsúlyozta Bóka Viktor, a város jegyzője  - mostantól biztosan nem fordulhat elő, hogy  mínuszokban fűtés nélkül maradjon bárki is a Vásárhelyi úti lakótelepen. A fórumon többen kérdezték, mi lesz azokkal, akik már leváltak a fűtésről?

A fűtésről levált lakások tulajdonosai számára, mint a Széphő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a fűtés alapdíját mindenképpen ki fogják számlázni, hiszen távfűtés esetében ettől nem lehet eltérni, a szolgáltató eleve a társasházzal és nem a lakókkal egyenként köt szerződést.
Több lakó is felvetette, több tízezer forintot ölt bele hiteles hőmennyiségmérő óra felszerelésébe, ám most, hogy a tervek szerint légköbméter alapú lesz az elszámolás, ezt az összeget gyakorlatilag kidobta az ablakon. A szolgáltató cég vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, első körben nincs más lehetőségük, hiszen nagyon sok lakónak nincs vagy nem hiteles a mérőórája. Hozzátette azonban, hogy ha a mostani fűtésszezon letelik és a lakók a remények szerinti módon, rendesen fizetik a díjakat, akkor a nyár folyamán megvizsgálják a fogyasztás alapján történő elszámolás lehetőségét is. Többen a kazánház és a házak között vezető csövek szigeteletlenségét emelték ki, véleményük szerint ha ez nem változik, továbbra is a lakóknak kell megfizetniük az itt elvesző hőt. Fónad Csaba szerint a csövek állapota nem rossz, ugyanakkor bizonyos helyeken valóban szükség lesz szigetelésre. Ennek költsége nagyjából tízmillió forint, igyekeznek a következő időszakban ezt is megoldani.

Riportunk a Vásárhelyi úton kialakult helyzet előzményeiről ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!