Van menekülési útvonal? Az Arév-csarnokban tíz vészkijáratot alakítottak ki

FMH - A szombati, fővárosi diszkótragédia pontos okát még mindig nem lehet tudni. A diszkók működése, az engedélyezés hatósági feladat, de szorgalmazzák a szigorítást.

Kovalcsik Katalin

 

- A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 2009-es rendeletet megelőzően működési engedélyeket adtunk ki a szórakozóhelyek számára is. Egy ilyen engedély megszerzéséhez már a nyitás előtt számos kritériumnak kellett megfelelni. 2009 óta a vállalkozások segítésének érdekében már elegendő bejelentést tenni a tevékenység megkezdéséről, ám ebben a bejelentésben részletezni kell például az adott hely befogadóképességét, nyitva tartási idejét, sőt azt is, árulnak-e szeszesitalt  - mondta lapunknak Csordásné Wurczinger Mária, a székesfehérvári okmányiroda vezetője, aki hozzátette, a fentiekből kifolyólag vannak olyan szórakozóhelyek, melyek működési engedély alapján üzemelnek, hiszen ezt az engedélyt még 2009 előtt kérték meg, mások pedig a bejelentési kötelezettség alapján működnek.
Az okmányiroda vezetője lapunk kérdésére hozzátette, a bejelentést követően (változás esetén is) az okmányiroda a bejelentés adattartalmát a rendeletben előírtak szerint megküldi a szakhatóságoknak, a hatóságok ezt követően ellenőrzik a vendéglátó egységeket. Csordásné Wurczinger Mária hozzátette, a befogadóképesség nagysága, a nyitva tartási idő mind olyan beszédes adat, mely alapján a rendőrség könnyebben kiszűrheti, mely egységekre kell jobban odafigyelnie.

Lapunk arra volt kíváncsi, hogy egy sportcsarnokot milyen időközönként, és milyen szabályok szerint kell ellenőrizni.
- Az Alba Regia Sportcsarnok használatba vételi engedélyét megkaptuk az építkezés befejezése után - mondta Nagy Gábor,  a sportegyesület elnöke. - Nálunk nincsenek diszkók, de nagy a tömeg egy-egy sportmérkőzésen, és akkor is, amikor valamilyen egyéb rendezvényre bérbe veszik a csarnokot. A sportesemények előtt mindig megbeszéljük az elvonulási tervet, de ha az elkülönített szektorok, a szurkolók közt kitörne a viszálykodás - amit igyekszünk minden erővel megelőzni -, menekülési útvonal a küzdőtér is. Ha bérleti jogviszonyt kötünk valamilyen eseményre a szervezőkkel - átadjuk a csarnokot egy koncertre, valamilyen nagyszabású találkozóra -, a bérbevevők felelőssége a rend, a biztonság megteremtése és biztosítása. A csarnokot 12 évvel ezelőtt átépítettük, a szakhatóság akkor még plusz két vészkijáratot tartott szükségesnek kialakítani, így tíz vészkijáraton - amelyek természetesen nyitva vannak a sport- és egyéb rendezvények ideje alatt  - távozhatnak a nézők, a szurkolók, ha valamilyen vártalan történés zavarná meg a mérkőzést, vagy a koncertet, a rendezvényt.
A csarnokban szünetmentes fényforrások jelzik a kijáratokat. A múlt héten vitték felülvizsgálatra a poroltókat, bár kevés az éghető anyag a hatalmas teremben, de az előírások kötelezőek.

- A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint az utóbbi években bekövetkezett tragédiák, diszkóbalesetek sora  indokolja a törvényi szabályozás áttekintését, szigorítását, valamint a drogstratégia felülvizsgálatát.
 
- A Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége is ellenőrzést, a szabályok betartását sürgeti, emiatt levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez

- A pécsi önkormányzat ellenőrzi a városi szórakozóhelyeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!