Van fűtés a Vásárhelyi úton - a Széphő Zrt. vette meg a kazánokat

Székesfehérvár - Csütörtökön este 9 óra után ismét beindult a fűtés a Vásárhelyi úton, ahol hétfő óta hidegek a radiátorok, mert a szolgáltató leállította a fűtést a tartozások miatt. Pénteken kiderült, a Széphő Zrt. vásárolta meg a Stopping Hungária Kft. kazánjait.

Házi Péter

Amint azt a város jegyzőjétől, Bóka Viktortól csütörtök este honlapunk megtudta: az önkormányzatnak sikerült megegyeznie a Stopping Hungária Kft.-vel, amely így újraindította a fűtést. A részletekről péntek délelőtt számolt be Cser-Palkovics András polgármester és Bóka Viktor: elmondták, megegyezés született, amelynek értelmében a Széphő Zrt. 40 milliós értékhatár alatt vette meg a kazánokat és az azok elhelyezésére szolgáló ingatlanokat a Stopping Hungária Kft.-től, így a Széphő üzemelteti őket a továbbiakban.

Bóka Viktor elmondta, az ingatlanok tehermentesítése és a jelzálog megváltása folyamatban van, s a számítások szerint - ha a lakók fizetési hajlandósága megfelelő lesz - az első év végén megtérülhet az önkormányzat befektetése, a második évben pedig üzemszerű működés mellett megfelelő gazdasági vállalkozás lehet a lakótelep központi fűtésének szolgáltatása.
Az önkormányzat most nem vette meg a tartozásokat, azok behajtatása a Stopping Kft. dolga. A cég már korábban megkezdte a tartozások bírósági úton való behajtását. 
 A központi fűtéshez a gázt, valamint az elektromos áramot szolgáltató E.ON - amelynek tízmillió forint körüli összeggel tartozik a kft. - ígéretet tett arra, hogy a tartozás miatt ebben a fűtési szezonban sem a gázt, sem az elektromos áramot nem kapcsolja ki, mivel az önkormányzat szerepvállalását biztosítéknak érzi - mondta a jegyző. 

 

 

A polgármester megköszönte Bóka Viktor jegyző és Brájer Éva önkormányzati képviselő munkáját, akik nem egy tárgyaláson vettek részt a megoldás érdekében. Az ügy tanulságaként elmondta,  szerinte a közszolgáltatás alapvetően közfeladat, jó, ha az ezt végző cég köztulajdonban van. Példaként a Széphő Zrt-t hozta, ahol a fűtésszámlák miatt ugyancsak jelentős a kintlevőség, ám mégsem zárták el a fűtést sehol a városban.
Újságírói kérdésre, miszerint miként alakul, esetleg alacsonyabb lesz-e a fűtési tarifa a lakótelepen, a polgármester annyit mondott, ez még tárgyalások kérdése, de reményei szerint olyan megoldás születik, ami a fizetési hajlandóságot növeli. A lakókat szórólapon, majd két héten belül lakossági fórumon is tájékoztatják az új helyzetről és a teendőkről.


A lakók korábban birtokvédelmet kértek, a jegyző pedig határozatában megállapította a birtoksértést. Ennek megszüntetésére csütörtök éjfél volt a határidő, amit a megállapodás révén sikerült a cégnek betartani.
A 330 lakásban élő ezer embernek tehát nem kell más módszerekhez folyamodnia ahhoz, hogy meleg legyen.

A régóta fennálló áldatlan állapotokról alább, a kapcsolt anyagokban olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!