Recepötlet a múltból: nagyi diós zserbója

Tabajd - A receptet még tavaly december 22-én kaptuk, civil tudósítónk küldte. Amikor ismerősöknek meséltem, milyen süti lesz a mai gasztróban, mondták, összehasonlítják.

Kovalcsik Katalin

Úgy látszik, ma a nagyik, dédik emlékéhez, a ránk hagyott örökséghez nyúlunk vissza mindkét ajánlatunkban. Révai Ágnes civil tudósítónktól kaptuk a receptet, családjuk nőtagjai régóta készítik, és nem tudják tíz napig eltartani, mert kettő alatt elfogy.

- Nagymamám Dreher Jenő sörgyárosnál dajkaként dolgozott az 1920-as évek elején, Pestről hozta a receptet. Abban az időben nem öntötték le csokimázzal a diós zserbót, tojássárgájával kenték meg, úgy sütötték. Nekem mindkét változatban ízlik. Több citromot teszek bele, ettől az illata és az íze fenséges. Ünnepi sütemény, a karácsony hangulatát bensőségessé teszi, a szenteste asztaláról nem hiányozhat, de máskor is kedvelt nassolnivaló, amihez kell 50 deka liszt, 25 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 3 kanál tejföl, 2 tojás sárgája, kis só, késhegynyi szódabikarbóna, fél deci meleg tej. A tejben feloldjuk az élesztőt, majd a tésztához való anyagokkal összegyúrjuk. Fél órát kell pihentetni, majd négy cipót gyúrni belőle.

Az első lapot kisodorjuk, margarinnal kikent, nagyméretű tepsibe tesszük. Vegyünk elő 35 dekányi baracklekvárt, ennek harmadával kenjükmeg a lapot. Előzetesen daráljunk meg 30 deka diót, 21 deka kristálycukorral, 2 citrom reszelt héjával készítsünk belőlük tölteléket. A lekvárra tegyük a keverék harmadát, majd ismét tészta, lekvár, töltelék, tészta, lekvár, töltelék következik. Az utolsó lapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk. Süssük 180 fokon. Ha kihűlt, csokimázzal öntsük le. A csokimázhoz szükséges 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál kakaó, amit 4 evőkanál vízzel és 8 deka vajjal felforralunk, amíg fel nem hólyagosodik, s a tésztára öntjük. Meghinthetjük cukordrazséval is, ahogy a képen látszik. Így is úgy is finom!

- Nagymamám Dreher Jenő sörgyárosnál dajkaként dolgozott az 1920-as évek elején, Pestről hozta a receptet. Abban az időben nem öntötték le csokimázzal a diós zserbót, tojássárgájával kenték meg, úgy sütötték. Nekem mindkét változatban ízlik. Több citromot teszek bele, ettől az illata és az íze fenséges. Ünnepi sütemény, a karácsony hangulatát bensőségessé teszi, a szenteste asztaláról nem hiányozhat, de máskor is kedvelt nassolnivaló, amihez kell 50 deka liszt, 25 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 3 kanál tejföl, 2 tojás sárgája, kis só, késhegynyi szódabikarbóna, fél deci meleg tej. A tejben feloldjuk az élesztőt, majd a tésztához való anyagokkal összegyúrjuk. Fél órát kell pihentetni, majd négy cipót gyúrni belőle.

Az első lapot kisodorjuk, margarinnal kikent, nagyméretű tepsibe tesszük. Vegyünk elő 35 dekányi baracklekvárt, ennek harmadával kenjükmeg a lapot. Előzetesen daráljunk meg 30 deka diót, 21 deka kristálycukorral, 2 citrom reszelt héjával készítsünk belőlük tölteléket. A lekvárra tegyük a keverék harmadát, majd ismét tészta, lekvár, töltelék, tészta, lekvár, töltelék következik. Az utolsó lapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk. Süssük 180 fokon. Ha kihűlt, csokimázzal öntsük le. A csokimázhoz szükséges 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál kakaó, amit 4 evőkanál vízzel és 8 deka vajjal felforralunk, amíg fel nem hólyagosodik, s a tésztára öntjük. Meghinthetjük cukordrazséval is, ahogy a képen látszik. Így is úgy is finom!

Az első lapot kisodorjuk, margarinnal kikent, nagyméretű tepsibe tesszük. Vegyünk elő 35 dekányi baracklekvárt, ennek harmadával kenjükmeg a lapot. Előzetesen daráljunk meg 30 deka diót, 21 deka kristálycukorral, 2 citrom reszelt héjával készítsünk belőlük tölteléket. A lekvárra tegyük a keverék harmadát, majd ismét tészta, lekvár, töltelék, tészta, lekvár, töltelék következik. Az utolsó lapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk. Süssük 180 fokon. Ha kihűlt, csokimázzal öntsük le. A csokimázhoz szükséges 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál kakaó, amit 4 evőkanál vízzel és 8 deka vajjal felforralunk, amíg fel nem hólyagosodik, s a tésztára öntjük. Meghinthetjük cukordrazséval is, ahogy a képen látszik. Így is úgy is finom!

Az első lapot kisodorjuk, margarinnal kikent, nagyméretű tepsibe tesszük. Vegyünk elő 35 dekányi baracklekvárt, ennek harmadával kenjükmeg a lapot. Előzetesen daráljunk meg 30 deka diót, 21 deka kristálycukorral, 2 citrom reszelt héjával készítsünk belőlük tölteléket. A lekvárra tegyük a keverék harmadát, majd ismét tészta, lekvár, töltelék, tészta, lekvár, töltelék következik. Az utolsó lapot ráhelyezzük és villával megszurkáljuk. Süssük 180 fokon. Ha kihűlt, csokimázzal öntsük le. A csokimázhoz szükséges 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál kakaó, amit 4 evőkanál vízzel és 8 deka vajjal felforralunk, amíg fel nem hólyagosodik, s a tésztára öntjük. Meghinthetjük cukordrazséval is, ahogy a képen látszik. Így is úgy is finom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!