Kisebbségi választás: az elektorok voksolnak

Székesfehérvár - Országos és területi kisebbségi önkormányzatokat választanak vasárnap. A megyében 27 település és 48 kisebbségi önkormányzat érintett.

Tribolt Lajos

Vasárnap választják meg az országos és területi (megyei) kisebbségi önkormányzatokat. A választás elektori rendszerben történik, vagyis nem jogosult mindenki a voksolásra. A szavazás 6-19 óra között lesz, a lebonyolítás a megszokott. Megyei eredmények azonban csak hétfőn lesznek.
Csütörtökön jegyzői értekezleten ismertette a vasárnapi, kisebbségi választással kapcsolatos tudnivalókat Varjú Mihály főjegyző, a megyei választási iroda vezetője és Unger József, az informatikai vezető. A területi és országos kisebbségi önkormányzatok választásának időpontja: január 9. A választás úgynevezett elektori rendszerben történik, azaz kizárólag a települési kisebbségi önkormányzatok tagjai voksolhatnak. Ez a megyében 27 településen 48 kisebbségi önkormányzat 192 tagját érinti.
Ahhoz, hogy egy megyében területi kisebbségi önkormányzatot választhassanak, bizonyos számú települési kisebbségi önkormányzatra volt szükség. Megyénkben ezt a szintet a cigány és a német kisebbség érte el. Előbbinek 13, utóbbinak 16 települési önkormányzata van. Így ők a megyei listára is szavazhatnak. Mivel mindkét nemzetiségből csak egy szervezet állított megyei listát, a választás eredménye borítékolható.
A cigány és német kisebbségi önkormányzatok helyi tagjai két szavazólapot kapnak vasárnap: a területit (megyeit) és az országost. A többi kisebbséghez tartozó képviselők csak a saját országos listájukra voksolhatnak. A szavazás szinte mindenhol a polgármesteri hivatalban zajlik majd. A szavazatokat hétfőn a megyei választási bizottság összesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!