Kaszinó helyett kötbér

Budapest-Sukoró - 865 millió forintnyi kötbért követel az állam a King's City befektetőitől, mivel álláspontja szerint a szerződés bizonyos pontjait nem teljesítették.

Házi Péter

Egy néhány napja kiadott közlemény szerint a kaszinóváros befektetői nem mondanak le arról, hogy mégiscsak Sukoró legyen a beruházás helyszíne. Az ügyben a befektetők által kiadott közleményt követően azonnal kerestük a nemzetgazdasági minisztériumot, valamint a már említett közlemény kiadóit is az általuk megadott emailcímen, ám utóbbitól a mai napig nem kaptunk választ.

A szakminisztérium részéről viszont Nyitrai Mónika sajtóreferens válaszolt kérdéseinkre: "A  2009. október 9-én kötött koncessziós szerződés alapján a befektető köteles  félévente, január 15-éig és július 15-éig,  írásban beszámolni a King's City projekt megvalósításának állásáról. Így az első beszámoló benyújtásának időpontja 2010. január 15-e, a második  július 15-e lett volna, azonban a beruházást tervezőktől e két időpont semelyikéig nem érkezett beszámoló. Márpedig a szerződés szerint a késedelem minden napjára  2,47 millió forint  kötbér jár, azaz összesen már 865 millió forintot meghaladó késedelmi kötbért köteles fizetni a koncesszióba vevő. Ezért a tárca  2010. október végén írásbeli felszólítást küldött annak megfizetésére."
A minisztérium álláspontja szerint a koncesszióba vevő a  szerződés szerinti egyéb kötelezettségeinek sem tett eleget, ezért megnyílt a  szerződés azonnali hatályú felmondásának lehetősége és ezzel összefüggésben a 900 millió forint összegű meghiúsulási kötbér iránti állami igény. Ezekkel a jogi lehetőségekkel a magyar állam képviselője élni kíván, mind a koncesszióba vevővel, mind pedig a szerződés teljesítésére kezességet vállaló személlyel szemben.
 A kormány 2010. szeptember 23-ai ülésén hatályon kívül helyezte azt a korábbi döntést, miszerint a Sukoróra tervezett beruházás kiemelt projekt, a szakminisztérium válasza szerint pedig  nincs kormányzati szándék arra, hogy az ügy újra kiemelt státuszt kapjon.  
Ráadásul a  támogatási szerződés aláírására nem került sor, ezért a támogatási ajánlatban a szerződéskötésre biztosított határidő eltelte miatt a támogatási döntés hatályát vesztette. Erre is figyelemmel a kormány nem kívánja az előző kormányzat által felajánlott állami támogatást biztosítani a projekt megvalósítására.

Az Izraelben tartózkodó Joáv Blum hajlandó lenne tanúvallomást tenni a sukorói telekcsere ügyében a Központi Nyomozó Ügyészségen - számolt be a Magyar Nemzet.  A lapnak Bánáti János, a vállalkozó ügyvédje azt mondta: az, hogy a férfi Magyarországra utazik-e, egészségi állapotától függ. Joáv Blumnak azért kellene hazánkba jönnie, mert január végén folytatódik a tárgyalás a Székesfehérvári Városi Bíróságon az őt érintő közokirat-hamisítási ügyben.   

Korábbi cikkeink a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!