Kaszinó, csak azért is Sukoróra?

FMH - Sem a kiszemelt tóparti területről, sem pedig a beígért állami támogatásról nem mondtak le a kaszinóváros építői. Pedig korábban alternatív megoldást is kerestek.

Tihanyi Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök lapunknak adott interjújában (szeptember elején) így válaszolt, amikor megkérdeztük, lesz-e Sukorón kaszinóváros: "Az egy halott ügy. Legfeljebb a bűnügyi krónikákban találkozhatnak vele."
  
A perek valóban folynak, nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés és okirat-hamisítás ügyében (utóbbi vádlottja a befektetői csoportot képviselő izraeli-magyar Joáv Blum, aki az ügyészség szerint nem lakott az általa bejelentett sukorói lakcímen, így fiktív adat került a nyilvántartásba). Matolcsy György gazdasági miniszter néhány nappal a miniszterelnök lapunkkal közölt rövid, sommás ítélete után  bejelentette,  utasítást adott a kaszinóváros kiemelt beruházási státuszának visszavonására. (Eredetileg Gyurcsány Ferenc kormánya utolsó ülésén,  2010 áprilisában nyilvánította kiemelt beruházássá a komplex turisztikai projektet. A koncessziós szerződést a Pénzügyminisztériummal 2009 októberében írta alá a King's City csoport tagja, a KC Bidding Kft.) 

A befektetői csoport azonban a jelek szerint nem mondott le a megvalósításról, mi több, megfogalmazásuk alapján még a tóparti helyszínről, valamint a korábban beígért állami pénzekről sem. Erről közleményt juttattak el  kedden szerkesztőségünkhöz. A KC Bidding Kft. szerint   a  koncessziós szerződés értelmében  a  projekt (a játékkaszinót is beleértve) a Velencei-tó mellett,  az eredetileg   tervezett sukorói ingatlanegyüttesen kerülne megvalósításra.  A szerződésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően a KC Bidding Kft.  december 21-én megnevezte a játékkaszinó helyszínéül szolgáló sukorói földterületeket mint végleges helyszínt, és benyújtotta a szükséges okiratokat a minisztérium részére.
Lapunknak a  King's City csoport vezetése úgy fogalmazott: elvárják, hogy a kormány állítsa vissza a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszát, amelyet megszüntetett azzal, hogy a státuszt biztosító kormányrendeletet indokolás nélkül hatályon kívül helyezte. Elvárják továbbá, hogy a kormány hajtsa végre a beruházás-ösztönző megállapodásban rögzített 2,6 milliárd forint összegű állami támogatás megfizetésére vonatkozó rendelkezéseket  az összeg kifizetésére  a befektetőknek az előző kormány tett ígéretet.  Majd a közlemény szerzője  (az aktuális belpolitikai hullámverésnek is megfelelve) bírálja a jelenlegi kormányt, aggodalmát  fejezve ki amiatt, hogy annak   magatartása a beruházással kapcsolatban hátráltatni fogja új,  nagy volumenű beruházások megvalósulását Magyarországon.

A befektetők eredetileg 2014-ben akarták megnyitni a kaszinóváros kapuit. A korábbi ellenzék (civil szervezetek nyomdokaiba lépve, részben politikai okokból) olyan erővel támadta a megvalósítást, hogy várható volt: a politikai fordulattól nem sok jót várhat a megaprojekt  ötletgazdája. A  pénzügyi tárca a kormányváltás után nem meglepő módon vizsgálatot is indított  a telekcsere ügyében, majd előzetesbe került (nemrég ezt megszüntették) a megvalósítást előkészítő két  vezető tisztviselő. A vád ellenük az, hogy döntésük nyomán 1 milliárd 327 millió forintos kár érte a magyar államot.    

Kérdések, egyelőre válaszok nélkül

Kerestük az érintetteket. A befektetők közleménye alatt feltüntetett telefonszámon egy  úr közölte, ő semmilyen kérdésre nem tud válaszolni, a megadott e-mail címre írjunk, a kérdéseket angolra fordítják és elküldik annak, aki válaszol. S a magyarra fordított választ elküldik. Ez kedd estig nem történt meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium  szintén írásban kérte a kérdéseket, ők sem válaszoltak még. Sukoró polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi azt mondta: várják a kormány döntését.

Cikkeink a Sukorói kaszinóügyről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!