Hiába dolgoztak - több milliárdos kárt okozott a belvíz a mezőgazdaságban

Fejér megye - A Magyar Agrárkamara növénytermesztési osztályának szakértői becslése szerint eddig közel 15 milliárd forint kár érte az agrárgazdaságot a belvíz miatt.

Klecska Ernő

A kamara szerint az már biztos, hogy kipusztult 200 ezer hektárnyi őszi vetés, azaz ennyi repce, őszi árpa és főként búza fulladt  szó szerint  a belvízbe az utóbbi hetekben. Megyénkben a belvízzel borított terület nagysága 10 020 hektár. Sovány vigasz, hogy - miként azt egy szakmai fórumon Heicz Péter, a Syngenta régióvezetője elmondta - a szakemberek mindegyik kultúrában magas felvásárlási árra számítanak.
A gazdálkodók hiába szántottak, vetettek, műtrágyáztak az ősz folyamán, a befektetett pénzüket elvitte a víz - közölte az agrárkamara. Nem ilyen látványos, de további százmilliókra rúg az a felesleges költség, amelyet az őszi talajművelésre, szántásra, lazításra fordítottak, s a tavaszi vetéseket készítette elő. Most a tartós vízborítás tömörítette a talajt, kilúgozta azokat, szerkezete romlott, a talajélet nullára csökkent, s ha tavasszal vissza is húzódik a víz, ott újra kell végezni a talajművelést, a tápanyagellátást pótolni kell. Vagyis ilyen földbe nem lehet azonnal vetni, ha mégis, nem lehet abból nagy termést várni. Emiatt úgy lehet számolni, hogy a 4,5 millió hektárnyi magyar mezőgazdasági területből ebben az évben tavasszal legalább egymillióval nem lehet mit kezdeni.

Fejér megyében a belvízzel borított terület nagysága körülbelül 10 020 hektár. Ebből szántó 2570, rét-legelő 7450 hektár. Az összes szántóból 580 hektárnyi az őszi búza, 190 az őszi káposztarepce vetése. 450 hektárra teszik a betakarítatlan, 1350 hektárnyira  a vetetlen területet.
A mezőgazdaságban idén is meghatározó szerepet játszanak a túlzott mennyiségű csapadék által okozott problémák, fókuszba helyezve a növényvédelem fontosságát - hangzott el a Syngenta évadnyitóján. A világ vezető növényvédelmi cégének szakértői fehérvári szakmai fórumukon úgy vélték:  a magas árak miatt a kukoricánál idén a vetésterület növekedése várható, a kukoricabogár elleni védekezés elengedhetetlen lesz. A sok csapadék miatt fokozott gyomnövekedés várható, az ez ellen való védekezés eminens érdeke a gazdáknak. A gabonánál a  2011-ben várható magas terményárak miatt még inkább megéri gombaölő szereket használni, s  legnagyobb gondot okozó kalászfuzárium elleni védekezés idén is fontos feladat. A napraforgónál idén az előzőnél több vetésterület kialakítását megakadályozhatja, hogy jelenleg a legnagyobb napraforgós megyékben okozza a legdrámaibb gondot a belvíz. A repcénél a folyamatos esőzések miatt sok helyen csak késve tudták a talajt előkészíteni és vetni, továbbá a sokszor rossz minőségű magágy miatt nagyon heterogén az állomány is.

- Az őszi vetések messze elmaradtak a vetési szándéktól. A tartós elöntés miatt már most nagy eséllyel megállapítható, hogy a belvízzel elöntött vetés döntő része kipusztul.

- A károsítás, illetve a bevetésre nem került területek kistérségenként és gazdálkodókként koncentrálva jelennek meg.

- A kitavaszodást még komoly mértékű aszály is követheti közvetlenül, ezért döglött talajon új növények szerződéses termesztése életveszélyes, a mindenáron való hasznosítás pedig a talajgyógyítás helyett rendkívül kockázatos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!