A Jobbik az igazoltatásra panaszkodott

Székesfehérvár - A Jobbik helyi vezetői a rendőrség január 16-ai fellépését kifogásolták. A rendőrség szerint a betiltott Magyar Gárda ruhájára emlékeztető öltözetben voltak.

Tribolt Lajos

Sajtótájékoztatót tartott kedden a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt Kummer Ákos, a Jobbik városi elnökhelyettese. Elmondta, hogy decemberben Dunaújvárosban a jobbikosok a felállított kettős keresztnél gyertyákat gyújtottak, a rendőrség sorra igazoltatta őket. Most január 16-án előre bejelentetten tartott a párt megemlékezést a  Doni Kápolnánál, s a rendezvény után ismét sorra igazoltatták a résztvevőket. Kummer Ákos feltett néhány kérdést a tájékoztatón. Mi az intézkedések pontos oka? Mi az az öltözködés egy megemlékezésen, amit úgy lehet viselni, hogy az embert ne érje atrocitás? Hány rendőr volt kivezényelve? Mennyi bűncselekmény történt az alatt a két óra alatt a megyében?

A megyei közgyűlés keddi ülésén a Jobbik frakcióvezetője,  Árgyelán János a frakció nevében tiltakozott a január 16-ai rendőri fellépés ellen. Mint mondta, Sárkeresztúron egy nénit a  lakásában vertek meg, raboltak ki, s ez már sokadik hasonló eset a közelmúltban. A rendőrségnek ezekkel az ügyekkel kellene foglalkoznia, hogy az emberek ne féljenek saját lakásukban.
Természetesen megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot is. R. Szabó Ágnes szóvivő az alábbi közleményt juttatta el hozzánk: "... A rendezvény napján, január 16-án Pákozd és Sukoró közigazgatási területére, a rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében 16-20 óra közötti időtartamra, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el. A megjelent, megközelítően 200 fő közül, körülbelül nyolcvanan formaruhában (fekete bakancs, fekete nadrág, fekete dzseki, piros-fehér sál, bocskai sapka illetve barett) vettek rész a koszorúzáson. A formaruhát viselő személyek alakzatban álltak, rövid menetelést hajtottak végre, mozgásukkal kapcsolatban vezényszavak hangzottak el. Az ünnepség befejezését követően 45 személyt igazoltattak a járőrök... Kizárólag olyan személyek igazoltatására került sor, akik a rendőrség megítélése szerint  a betiltott Magyar Gárda formaruhájához hasonló öltözetet viseltek. Az igazoltatás során az igazoltatás alá vont személyek panasszal, észrevétellel nem éltek."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!