A járvány csak most kezdődik

Székesfehérvár - Ettől a héttől már Fejér megyében is influenzajárvány van. Nem lehet látogatni a kórházakat, Zámolyon a magas hiányzás miatt bezárták az iskolát.

J. Mező Éva

Az ÁNTSZ adatai szerint a vírus a 15-34 éveseket veszélyezteti leginkább. A megyében eddig három esetben az H1N1 vírusát mutatták ki, az elmúlt héten öt új beteg került kórházba, egyet közülük géppel lélegeztetnek.

A járvány terjedését jelzi, hogy Zámolyon bezárt az általános iskola is, miután hétfőn délutánra a diákoknak csaknem  fele megbetegedett.

- Hétfőn reggel már harminc diákunk hiányzott influenza miatt, de folyamatosan lázasodtak be napközben is a gyerekek. Délutánra a hiányzók száma elérte a 54-et. Akkor egyeztettem a fenntartó önkormányzattal és a megyei ÁNTSZ-szel, a bezárást ők rendelték el. Az iskola életében még soha nem volt erre példa - mondta az iskola igazgatója, Tamás Ferencné. 

Kedden, amikor az iskolában jártunk,  minden feltűnően csendes volt. Kovács Éva takarító fogadott minket, aki már a másnapi fertőtlenítésre készült. Tíz liter hipót vásárolt az iskola, azzal mossák majd át a vírusok ellen  a padokat, székeket, ajtókat, szekrényeket, majd egy alapos szellőztetés következik, így várják hétfőtől ismét a diákokat.

A közeli háziorvosi rendelőben most viszonylag kevesen várnak Fodor Ildikó doktornő vizsgálatára. Nem így volt ez  előző nap, akkor volt az igazi roham. 80-100 beteg fordult meg a rendelőben egyetlen nap alatt, de már az elmúlt hetekben is sokan    panaszkodtak torokfájásra,  lázra, rossz közérzetre, sok volt a hurutos, náthás beteg. Szakemberként örül az iskolabezárásnak, mert így elejét lehet venni a járvány gyors terjedésének. Közösségben a vírus gyorsabban szedi áldozatait. A doktornő tapasztalata az, hogy a gyerekek és az ötven évnél idősebbek között kevesebb a beteg, aminek oka lehet, hogy közülük többen otthon vannak, és az is jellemző, hogy az idősebbek kérik inkább a megelőző védőoltást. Zámolyon eddig kettőszázan.

-  Az influenza ellen egyébként nincs orvosság. Pihenni kell, sok C-vitamint szedni, és ha valaki lázas, komolyan kell venni a  lázcsillapítást - sorolta az ellenszert Fodor Ildikó. A szomszédos patikában  elsősorban  a recept nélkül is kapható gyógyszerek fogynak, igaz  Nagygyőri Noémi kiegészítette még az elmúlt két heti  forgalma alapján a sort az orrcseppel, a köhögés elleni szerekkel, a köptetőkkel.

Míg Fejér megyében a tavaly nagy riadalmat kiváltó H1N1 vírus támad, a keleti országrészben az influenza B vírusát is kimutatták. Az influenzások száma az elmúlt héten másfélszeresére emelkedett az országban, mintegy 29 ezren fordultak influenzás panaszokkal orvoshoz, eddig hárman haltak meg a betegség következtében. A megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezető főrvosa, Krisztián Erika azt mondta, a járványnak még csak az elején járunk. Ajánlotta minden korosztálynak a megelőző vakcinát. Két hét kell a védettség kialakulásához, vagyis még megéri beadatni a védőoltást.

Péntektől a megye mindhátom kórházában elrendelték a látogatási tilalmat. Ez azt is jelenti, hogy a  hozzátartozók csomagjaikat a főportán adhatják le (legyen ráírva a név, és hogy melyik osztályon fekszik a beteg), hétköznap 8-18 óráig, szombaton és vasárnap 8-16 óráig. A kórház vezetősége azt kéri, hogy a csomagokba ne tegyenek romlandó élelmiszert és értéktárgyakat. 

A természet patikája kielégítően felkészült az influenzajárványra. Supliczné Tóth Mária fitoterapeuta hosszan sorolja azokat a növényeket, amelyeknek cseppjei, teái, kivonatai erősítik immunrendszerünket, csökkentik a gyulladást, a köhögést, gátolják a vírusok terjedését. A bíbor kasvirág szervezetünk ellenállóképeségét erősíti, illetve csökkenti a felsőlégúti és a húgyúti gyulladást, ami szövődményként jelentkezhet influenza idején. A grapefruit mag kivonat a vírusok, gombák, baktériumok ellen véd. A hársfatea nemcsak köhögés ellen jó, de fertőtlenítő, baktériumölő hatása is kiváló. A szerzetesek körtéje teniszlabdaszerű szárított gyümölcs. Egy liter vízben megfőzött teája megszünteti a hörgőgyulladást, a makacs köhögést, de ugyanerre jó a pangdahai, vagy cukorhajfa, a hagyományos kínai gyógymódok egyike, esetleg a kakukkfűkből, vagy a borostyánlevélből főzött tea is.

Fokhagyma, mint gyógykincs

Kezdő édesanya voltam, amikor interjút készítettem Kovács Ádámmal, a sokat támadott orvossal, aki rákellenes betegeknek kifejlesztett gyógymódjáról vált ismertté. A kutató akkor egy könyvet nyomott  kezembe a fokhagyma csodálatos hatásáról.
- Soha ne felejtse el, hogy ez minden betegség ellen használ - mondta akkor.
A kipróbálásig nem sokat kellett várnom, hároméves fiam negyvenfokos lázát sehogy sem tudtam lehúzni, amikor eszembe jutott Kovács doktor tanácsa. Sós vízben főtt krumplit törtem össze pürének, abba kevertem bele nyersen néhány összezúzott gerezd fokhagymát. Már az első fokhagymás vacsorát gyors és csodás gyógyulás követte. A fokhagyma hatását azóta sem felejtettem el, évtizedek alatt sokszor bizonyított már. Legutóbb például most hételején, amikor lányomat hoztam vissza egyetlen nap alatt az influenzából. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!