Vallottak a képviselők: megtakarítások, tiszteletdíjak, ingatlanok

FMH - Elsősorban az országgyűlési képviselők, vezető politikusok vagyonbevallásai kavarnak port a nyilvánosság előtt. Tény, a helyi testületek tagjai nincsenek annyira reflektorfényben, de nyilatkozniuk nekik is kell.

Tihanyi Tamás

A törvény szerint vagyonnyilatkozatot kell tennie többek között annak, aki közigazgatási hatósági vagy szabálysértési ügyben, közbeszerzési eljárásnál, feladatai ellátása során költségvetési vagy egyéb pénzeszközök felett, továbbá az állami vagy önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás menetében (önállóan vagy testület tagjaként) javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult.
A vagyonnyilatkozat mindenkinél személyi és vagyoni részből áll. A dokumentumban fel kell tüntetni a nyilatkozó lakástulajdonát és lakótelek-tulajdonát, üdülőtulajdonát és üdülőtelek-tulajdonát, egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-, épületrész-tulajdonát, termőföldtulajdonát, nagy értékű ingóságait (ezek sorában a gépjárművet, a védett műalkotást, a gyűjteményt), értékpapírjait, a mindenkori köztisztviselői illetményalap tízszeresét meghaladó pénzintézeti számlakövetelését vagy más pénzkövetelését, takarékbetétét, passzíváit, azaz a tartozásait, gazdasági társaságokban meglévő érdekeltségeit.

Farkas Lászlónak Gárdonyban van egy 100 négyzetméteres háza, amit 2001-ben örökölt egy ugyancsak gárdonyi szántóval együtt. Nevén van egy garázs Székesfehérváron, az autó hozzá egy Mazda 6-os. Megtakarításként kétszer 10 millió forintot vallott be devizában, illetve forintban. Nyugdíjat kap, havi 220 ezer forintot, ehhez jön a 210 ezer forintos képviselői tiszteletdíj (amit hivatalosan nem kellett volna feltüntetnie a vagyonbevallásában). A Széphő Zrt. felügyelőbizottsági tagja, s ezért 50 ezer forintot kap.
Fertő László bevallásában egy 265 négyzetméteres fehérvári ház szerepel, ami 1948 négyzetméteres telken fekszik. Felerészt tulajdonosa még egy 49 négyzetméteres társasházi lakásnak és egy 1500 négyzetméteren lévő 50 négyzetméteres, csókakői nyaralónak. A más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés összege rovatban 25 millió forintja szerepel, bankkal szemben 30 milliós, magánszemélyekkel szemben 7 milliós tartozást halmozott fel. A Kodolányi Apartmanház Kft.-ben 33 százalékos a tulajdonrésze a bevallás idején, ahonnan 86 ezer forintos havi jövedelmet kap. Felügyelőbizottsági tag az Alba Ipari Zónánál havi 30 ezer forintért. A Cash Fusion Kft.-ben 30 százalékban tulajdonos.
Bezzegi Pál egy 96 négyzetméteres háznak a tulajdonosa, ami 4376 négyzetméteres telken fekszik, felerészt birtokol egy 602 négyzetméteres sárszentmihályi zártkertet, s van Nagydorogon egy 1,8 hektáros szántója. Takarékban 3 millió 780 ezer forintot tart, s jövedelmet vallott be a Metarchitect Kft.-től 568 ezer forint értékben: a cégnek 40 százalékban tulajdonosa is. Ő is feltüntette képviselői tiszteletdíját, ami 211 ezer forint. Kültag a Rezy Bt.-ben.
Brájer Éva 1999-ben épített egy 120 négyzetméteres házat és hozzá egy 40 négyzetméteres garázst Fehérváron, autója 2006-tól egy KIA Sportage LX. Megtakarítása 2,5 millió forint, alpolgármesterként 620 ezer forintot, országgyűlési képviselőként 791 ezer forintot keres. Egy kft.-nek felerészt tulajdonosa.
Cser-Palkovics András egy 120 négyzetméteres házat birtokol Fehérváron 2008-tól felerészben, Ford Focus 1,6 és Daewoo Kalos 1,2 van a nevén. Életbiztosítása 6 és 5, illetve 1,6 milliós értékű, bankban 1,5 milliója van. Pénzintézettel szembeni tartozása 15 millió, polgármesterként 642 ezer forintot (plusz 192 ezer költségtérítés), országgyűlési képviselőként 568 ezer forintot keres.
Östör Annamáriának 1270 négyzetméteres telken van egy fehérvári háza, amelyben felerészt tulajdonos, van a megyeszékhelyen egy 1766 négyzetméteres ingatlanja, Balatonlellén egy 2821 négyzetméteres, Balatongyörökön pedig egy 1790 négyzetméteres telke. Készpénzben 800 ezer forintot vallott be, bankban másik 850 ezerje van. Egy papírral foglalkozó kft. ügyvezetője 72 ezer forintos havi jövedelemmel, (amelynek 90 százalékban tulajdonosa is), máshol felügyelőbizottsági tag 80 ezer forintos jövedelemmel (ebben a kft.-ben felerészt tulajdonos). Társulási tag 50 ezer forintért a Városgondnokság Kft.-ben, a Víziközmű Társulásnál pedig 35 ezer forintért.
Gyóni András 1991-től felerészt birtokol egy 87 négyzetméteres fehérvári lakást, s 2003-tól van egy 49 négyzetméteres budapesti lakása is. Autója Suzuki Swift 1,3 GL 2005-től, iskolaigazgatói fizetése pedig bruttó 362 ezer forint.
Horváth Miklósné nevén 13 ezer eurós, 1,4 millió forintos, 2,9 millió forintos, 1,2 milliós és 3 milliós biztosítás, kötvény, illetve befektetési jegy van. Takarékban 11 millió forintot és 29 ezer eurót tart. A Videoton Holding Zrt. tanácsadója havi bruttó 50 ezer forintért, a nyugdíja pedig 137 ezer forint.
Juhász László értékpapírban elhelyezett megtakarítása 600 ezer forint, takarékban 1,2 milliója van, amíg pénzintézetnek 1,3 millióval, magánszemélynek 1,5 millióval tartozik. A Széphő Zrt.-nél felügyelőbizottsági tag havi 75 ezer forintért.
Kovács Zsolt felerészben birtokol 2001-től egy 119 négyzetméteres fehérvári lakást, 2008-tól negyedrészben lízingel egy 740 négyzetméteres fehérvári irodaházat. Felerészben tulajdonosa egy 306 négyzetméteres siófoki üdülőnek, pénzintézeti számlakövetelése 500 ezer forint. Bankkal szembeni tartozása 12 millió, magánszeméllyel szembeni 500 ezer forint. Jövedelme van a Kovács és Társa Ügyvédi Irodától bruttó 73 ezer 500 forint értékben, az irodának egyébként tulajdonosa is. Csakúgy, mint a Farm Forest Kft.-nek.
Róth Péter egy 60 négyzetméteres lovasberényi házat birtokol felerészt egy 20 és egy 12 négyzetméteres gazdasági épülettel, és van Berényben 26-od részben szőlője is. Ford Focust hajt 2008-tól, 560 ezer forintja van a bankban, 1,3 millió forint a számlakövetelése más szerződés alapján. Banknak 280 ezerrel tartozik, mint alpolgármester 620 ezer forintot keres, költségtérítésre 124 ezer forintot kap.

A székesfehérvári képviselő-testület tagjainak vagyonnyilatkozatai nem érhetők el az interneten, de azok előzetes egyeztetést követően megtekinthetők a polgármesteri hivatalban, hiszen nyilvánosak. A nyilatkozatok kézzel írt dokumentumok, s helyenként elég rosszul, vagy egyáltalán nem kiolvashatóak: a lapunk által készített összeállítás ezért, és csak ezért lehet esetleg  pontatlan vagy hiányos. Az előforduló  tévedések miatt   az érintettek és az olvasók megértését kérjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!