Tűzoltás a vízben - A belvíz nem hagyja magát

Lepsény - Visszaduzzaszt a Sió: ha csak egy napra is lezárnák, sokat segítene rajtuk - vélekedik vehemensen a falubeli férfiú. Eredményes volt a vízügy „egy kilométeres” munkája.

V. Varga József

A Jókai utca hídja mellett, a Cinca-patak mentén már csak a markológép mély nyomait látjuk, illetve a parton felhalmozott nagy mennyiségű növényzetet.

  - A vízszint mintegy 10-15 centiméterrel csökkent - mutatja a túlparton, az ideiglenes mércén Harsányi László önkormányzati képviselő. Az utóbbi években, Balatonalmádiban dolgozik, régen találkoztunk már. - A víz szemmel láthatóan folyik végre, mégpedig a megfelelő irányba. Tudjuk, hogy a rendkívül megduzzadt vízben „tűzoltás” volt csupán a vízügyi igazgatóság gyors segítsége, de munkájuk révén talán átvészelhetjük a következő heteket, hónapokat.

A markoló és az öt ember pénteken délelőtt mintegy ezer méteren tudta kiszedni a patakot eltömítő sűrű növényzetet. A hídtól a 7-es főút felé haladtak, mígnem a laza talaj és a szinte iszapos sár megálljt nem parancsolt nekik.

A Cinca-Csíkgát patak lepsényi áradásáról a Hírlap tudósított elsőként: húsz ház került veszélybe, s ebből tizenötnél kritikus helyzet alakult ki. A vízügy, ahogy ígérte, jött is másnap, s úgy tűnik, hogy „egy kilométeres” munkájuk meghozta a várt eredményt. Kiss István polgármester végig kint volt a terepen a munkásokkal, javaslatai, hogy a növényzet irtása hol hozhat hatékony javulást, megegyeztek a szakemberek elképzeléseivel.

  - Köszönjük a vízügyi igazgatóság hozzáállását és dolgozóik munkáját - fogalmazza meg a nagyközség elöljárója -, úgy tűnik, megkezdődött az apadás, és reméljük, tartós is marad. A vészhelyzet - kopogja le a mappámon! - talán elmúlt.

A talajvíz a másik probléma a faluban, vízben állnak a pincék, a tűzoltók itt is, ott is szivattyúznak. Az árkokat szerencsére már több helyen tisztítják a lakók a portájuk előtt. „A mi érdekünk is, hogy a belvíz utat találjon magának” - kapaszkodik ki az árokból a gumicsizmás fiatalember. Nevét nem árulja el, mint ahogy az a férfiú sem, aki társával Simontornyán járt a nap folyamán. A véleményét azért nem hallgatja el: „Láttuk, amit láttunk. A Siót csak azért sem zárják le az okosok! Ha csak egy napra is megtennék, meglátszana nálunk is. Direkt ránk engedik a vizet!”

 Harsányi László is hangot ad azon ideájának, hogy az emberi fejekben is rendet kéne tenni, nem csak a patakmederben. Leginkább önmaguk könnyíthetnék meg saját sorsukat. Például úgy, hogy amikor a Cinca csak 50 centiméteres, ki-ki a saját terciája magasságában gereblyével húzná ki a partoldalra a hordalékot Akkor viszont ma nem találkoztunk volna - nyújtja a kezét búcsúzóul.

 A helyzet nem romlott, de nem is javult vasárnapra - számolt be a friss tapasztalatokról délután a település polgármestere. A vízszint a pénteki értéken stagnál. Fellélegezhetnek a lepsényiek?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!