Százmilliós függő játszmák - behajtó céget is bevethet a szolgáltató

FMH - Egyre növekszik azoknak a száma, akik nem tudják időben kifizetni a szolgáltatások díját. A vízre szükség van, a csapot nem zárják el, de szankcionálnak.

Kovalcsik Katalin

Az ország legnagyobb víziközmű szolgáltatója a Dunántúli Regionális Vízmű, amely 700 ezer fogyasztó vizét - a többi közt  szennyvizének kezelését  - biztosítja. A cég éves  bevétele  16 milliárdos,  ennek öt-hat százalékát nem fizetik be időben az ellátott közületek, lakossági fogyasztók.  Ez a szám megfelel az országos átlagnak. Érdekes információ, hogy  a közületi fogyasztóknál figyelhető meg a tartozások növekedése, a lakosoké alig változik.  A késedelem esetén a lakosok többször is kapnak felszólítást. Ha a hátralék  meghaladja a háromezer forintot, és  a határnapot 10 nappal túllépte a vízhasználó, megérkezik a fizetési emlékeztető. A vízfogyasztás korlátozási értesítő akkor esedékes, ha 50 nap után se fizették  be a tartozást. A DRV behajtócéget is igénybe vesz, hogy hozzájusson  kintlévőségeihez. Ezt levélben közlik az adóssal,  de mellékelnek  egy csekket is, hátha ez a módszer hatásos lesz. A végső megoldás a jogi út. Olyan esetük is van, amikor ugyan a cég is hibázott - szabályos csatornabekötés után évekig nem emelte le a csatornadíjat -,  de  erre a fogyaszónak is figyelnie kellett volna. A megegyezés után   részletfizetést alkalmaznak.
A Fejérvíz Rt. által ellátott területeken is vannak 180 és 360 napon túli tartozások. Nem gyakran, de ha sikertelenek a fizetési felszólítások, a szolgáltatás szűkítéséhez folyamodnak, mondta el lapunknak Szalai István, a cég  gazdasági igazgatóhelyettese. A 85 önkormányzat  tulajdonában lévő társaság hetvenegy településen szolgáltat, csapot nem zárnak el, de folyamatosan kezelik a lejárt határidejű  tartozásokat.   A részletfizetés náluk is a humánus megoldások egyike, de a kintlévő pénzük behajtásához  nem foglalkoztatnak céget, a helyi jegyzőhöz fordulnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!