Sukorói telekcsere: Blum nem jelent meg a tárgyaláson

FMH - A bíróság írásban teszi fel kérdéseit Joav Blumnak a sukorói telekcsere-ügylettel kapcsolatban, mivel az alperes kimentette magát a pénteki tárgyalás alól.

MTI

Egészségi állapotára hivatkozva Joav Blum alperes kimentette magát, s nem jelent meg a King's City beruházáshoz kötődő, 2008-ban létrejött ingatlancsere-szerződés érvénytelenségének megállapítása, az eredeti állapot helyreállítása érdekében indított polgári per pénteki tárgyalásán Székesfehérváron, a Fejér Megyei Bíróságon.
A bíróság ezért írásban teszi fel neki a kérdéseit, s azokra ugyancsak írásban kell válaszolnia az izraeli-magyar üzletembernek - mondta el a Fejér Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek.
A per hatodik tárgyalásán újabb iratokat ismertetett Ébner Vilmos bíró. A következő tárgyalást december 16-ára és 17-ére tűzte ki, mindkettőre 3-3 - a szerződéskötés idején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél,  a Pénzügyminisztériumnál, s a vagyontanácsnál tevékenykedő tanút idézett be - tette hozzá Gieszné Boda Orsolya. 
A polgári perben a magyar államot képviselő MNV Zrt. mint felperes azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, a telekcsere semmis, mivel jogszabályba ütközik, továbbá a csereingatlanok között feltűnő aránytalanság van. A tervezett sukorói beruházásban érdekelt nemzetközi befektetőcsoportot képviselő Joav Blum pedig a kereset elutasítását kérte. 

A 2008. július 30-án létrejött csereszerződés alapján a felperes magyar állam húsz sukorói külterületi ingatlanját elcserélték az alperes Joav Blum tulajdonában lévő két albertirsai, külterületi és egy Pilis külterületén lévő ingatlanra. 
A sukorói ingatlanok értékét 1,084 milliárd forintban, a Joav Blum tulajdonában levő ingatlanokét 787 millió 400 ezer forintban határozták meg. Az alperes értékkülönbözetként 290 millió 610 ezer forintot befizetett. 
A telekcsere ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség tavaly április óta nyomoz. Az általa kirendelt szakértő megállapítása szerint a csereügylet során összesen 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg.

Cikkeink a sukorói kaszinóügyről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!