Pikáns és nőies italok

Székesfehérvár - Borongós, sötét, hideg estéken mi más deríthet jó kedvre, mint egy pohár fűszeres forralt bor vagy puncs? Készítésüknek csak ízlésünk és fantáziánk szab határt.

S. Töttő Rita

A forralt bor készítésénél első és legfontosabb szabály, hogy kifogástalan minőségű, és mellékíztől mentes bort használjunk. Ízesítéséhez ősi recept nincs: fűszerek sokasága, cukor, gyümölcsök, gyümölcslevek, sőt magok is tovább bolondíthatják. Lehet hígítani teával, de az sem tilos, hogy erősebb vagy ízesebb szesszel nemesítsük. A klasszikus recept alapján egy liter vörös- vagy fehérborhoz 8 deka cukrot, egy rúd fahéjat, 5 szegfűszeget, két szegfűborsot és fél szeletelt citromot adjunk. Nátha ellen kiváló a pikáns és gyógyító forralt bor, amit a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra. Az eredeti hozzávalókhoz cukor helyett mézet tegyünk, és hogy gyógyító hatását kifejtse, kerüljön bele egy teáskanál Erős Pista, vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, esetleg chili is.


A gyümölcsös forralt bor igazi női ital. Fél liter vörösbort ugyanannyi szőlőlével forrósítsunk meg. Soha ne forraljuk, mert  árt a bor aromájának! Tegyünk bele egy rúd fahéjat, ízlés szerint cukrot vagy mézet, és egy-két narancs héját, esetleg belefacsarhatjuk a levét is. Almakarikákkal forrón tálaljuk. Az aszaltgyümölcsös forralt bor az idei év slágerének bizonyult. Hámozzunk meg egy narancsot (fehér belsejét kaparjuk ki), kis darab héjat tegyünk félre, a gyümölcshúst pedig vágjuk vékony karikákra. Kössünk sűrű vászondarabkába 3 szegfűszeget, 2 darabka fahéjat, egy kiskanál reszelt gyömbérrel! Egy liter forralt bort forrósítsunk össze 15 deka cukorral és a  fűszerekkel. Öntsünk hozzá egy kis pohárka rumot is, majd adjunk hozzá   5 deka mazsolát és  aszalt gyümölcsöt. Hagyjuk körülbelül 20 percig  meleg helyen, hogy az ízek összeérjenek! Tálalásnál a bögre aljára tegyünk egy szelet narancsot, és az aszalt gyümölcsöket is öntsük a borral a bögrékbe.
  A karácsonyi italok közé tartozik a forralt puncs is, amelynek az idei karácsonyi partimon nagy sikere volt  - annak ellenére, hogy először készítettem, persze leírás alapján: feltettem egy liter száraz vörösbort a tűzre, adtam hozzá fél liter vizet, hagytam, hogy jól felmelegedjen, de nem forraltam fel, hogy megmaradjon benne az alkohol. Adtam hozzá puncs fűszerkeveréket, amelyben narancshéj, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, Cassia-fahéj és szegfűbors volt, megbolondítottam 2 deci run szeszesitallal, jó adag mézzel, tettem bele két teafiltert  és 2 deci narancslevet. A végén  kancsóba töltöttem, mindenki hamar átmelegedett tőle.
 Jövőre karácsonyi grogot készítek: kell hozzá 50 gramm méz, 1 rúd egész fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, 1 evőkanál narancslé, 2 evőkanál 80 százalékos rum, narancs és forró víz. Pohárba teszem majd a mézet, szegfűszeget, szegfűborsot, egy szelet narancsot, narancslevet, rumot, beledobom a rúd fahéjat, majd felöntöm forró vízzel. Az italt a  fahéjjal felkeverem. Óvatosan kell inni, mert állítólag roppant hatásos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!