Mi köze a kacsamájnak a csipkebogyóhoz?

A háziasszonyok többsége felsóhajtana, ha kiderülne, a nagyi süteménye az idén is megtölti a sütistálakat az ünnep idején. Nem azért könnyebbülnének meg az édesanyák, mert nem szeretnek sütni-főzni, hanem mert egy gonddal kevesebb nyomná a vállukat az ünnep előtt.

Kovalcsik Katalin

Az álom álom marad, ha süt is  a nagyi, de azért minden anyuka lapozgatja a szakácskönyvet. Nos, ha segíthetünk, megtesszük az idei nagyi süti verseny legjobbjaival,  amelyek közt csupa  gyümölcsös finomság csábítja bűnözésre   még a fogyókúrát tartókat is. Az első helyen a szabadbattyáni Borostyán Imréné "kőtt" rétese végzett, a recept megjelent a Hírlap múlt szerdai számában. 


A nagykorúvá vált sütiverseny második helyezését egy egyszerű, mégis csodás almás-fahéjas kiflivel nyerte el a bodajki Janus Józsefné. Róla tudni kell, hogy az eddigi versenyeken is szerepelt édességeivel. A zsűri elnöke,  Rebényi Gyula mestercukrász a nyertesek sorrendjének  indoklásában elmondta: 
- Ezt a süteményt valószínűleg minden háziasszony meg tudja sütni. Nem az a cél a nagyi sütije versennyel, hogy  csodák szülessenek, viszont ez a hétköznapi kifli csoda a maga nemében. A tésztája könnyű, a töltelék elolvad az ember szájában.
A tésztához  kell 25 deka vaj, 50 deka liszt, 3 deka cukor, egy tojás sárgája, egy deci tej, vagy hasonló mennyiségű tejföl,  egy kávéskanál  só. A tésztához valókat összegyúrjuk, jól összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle és egy órán át letakarva pihentetjük.


A töltelékhez szükséges másfél kiló alma, 10 deka cukor, fahéj,  porcukor, diónyi margarin és kevés citromlé.  Az almákat meghámozzuk,  nagylyúkú reszelőn lereszeljük. Hagyjuk állni tíz percig,  majd nyomkodjuk ki a levét és pároljuk meg.   Párolás közben adjuk hozzá a cukrot,  a fahéjat, avajat és a citromlét.  A  tésztát kinyújtjuk,  kör alakú kiszúróval - vagy egy pohárral - kerek formákat szaggatunk. A két végét kissé megnyújtjuk, hogy tojás alakú legyen egy-egy tésztadarabunk.  Mindengyikre teszünk almát,  és kiflit formázunk a tésztából. Megkenjük a tetejüket a maradék tojásfehérjével. A kifliket két centi távolságra rakjuk a tepsibe és világosra sütjük.  Fahéjjal elkevert porcukorral meghintve tálaljuk.
A következőkben  választ kaphatunk a kérdésre, mi köze a kacsamájnak a csipkebogyóhoz?  Alapvetően semmi, de ha ezzel töltjük a hasét, megszületik a válasz. Vegyünk egy csomag leveles tésztát - fagyasztottat -,  két tojást, 15-20 deka  kacsamájat és csipkebogyóízt. A kacsamájat enyhén fűszerezve süssük meg. Ha kihűlt,  másfél centis kockára vágjuk.  A tésztát kinyújtjuk,  közepes pogácsaszaggatóval  kiszaggatjuk.  A kör belső felét megkenjük tojással, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Csipkebogyó lekvárral töltjük a tésztát - ne vigyük túlzásba -, amire  egy-egy májkockát helyezünk. Egy másik lapocskál fedjük be, a széleit tojásnál megnyomkodjuk. Tojással megkenjük, szezámmaggal szórjuk és megsütjük. 
Nem  kell a háziasszonyi sóhaj, ez a két sütemény annyira egyszerű, mégis ízes, finom, sós, édes,  a vendégek el lesznek varázsolva tőlük,  és a háziasszonytól is. A nagyi pedig pihenhet, ha kedve van,  miközben dícséretekkel halmozza el a lányát, a menyét!
A  bodjaki Janus Jószefné kétszeres nagymama, hamarosan megérkezik a családba a harmadik unoka.
-  Az ő kívánságait még nem kell teljesítenem, de a középiskolás unokám leadta a megrendelést. Fekete erdő tortát kér karácsonyi süteménynek. Az egyik fiam mirindát, az üdítős szeletet szeretné eszegetni.  Mindig többféle édességet   készítek, jut belőle a család minden tagjának, a barátoknak, még a  siófokiaknak is. A pogácsáim is kelendőek. A bodajki  búcsúra tizenöt féle süteményt sütöttem. Özvegy vagyok, az alapanyagokba besegít a család, mert a jó süteményhez  minőségi  hozzávalók szükségesek,  csak akkor lesz kelendő, emlékezetes a nagyi sütije. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!