Hosszabbításban győzte le a Sapa a címvédőt

Székesfehérvár - A Sapa Fehérvár AV19 jégkorong-csapata pénteken este a címvédő Salzburg ellen lépett pályára az osztrák jégkorongligában (EBEL). Szoros mérkőzésen, igazi rangadóhoz méltó küzdelmet és játékot láthatott a publikum. Hosszabbítást követően tartották Mihályék otthon a rendkívül fontos két pontot.

Tóth Bence


Sapa Fehérvár AV19 - EC Red Bull Salzburg 4-3 (2-1, 0-1, 1-1, 1-0)

Székesfehérvár, 2500 néző, Vezette: Cervenak - Bedő, Németh

Sapa Fehérvár AV19: HETÉNYI - Horváth, Tokaji, Ladányi 1, VAS 1, MIHÁLY 2 (1) - Ackeström (1), DURCO, Johansson, Palkovics, Kovács - Kranjc, Orbán, Benk, Fekete, Nagy (1) - Maklári, Jobb, Fodor, Hegyi, Vaszjunyin Vezetőedző: Kevin Primeau

EC Red Bull Salzburg: HÖNECKL - Lynch, Heshka, Regier, Duncan, Bois - Lakos, Unterweger, PEWAL (2), Abid 1, Welser - Fischer, Heinrich, Latusa (1), Koch 1, Maier - Mühlstein, Aubin, Holst, Brucker (1), Pöck 1 Vezetőedző: Pierre Page
Kiállítások: 14 perc ill. 14 perc

Mindig parázs hangulat uralkodik az ifj. Ocskay Gábor jégcsarnokban, ha a Salzburg látogat a megyeszékhelyre. Az első harmad apró jelei is erről árulkodtak, gyakran néztek farkasszemet egymással a mérkőzőfelek. Álmodni se lehetett volna szebb kezdést, másfél perc sem telt el: Ladányi ugrott ki remek ütemben, a salzburgiak lest gondolván beragadtak, így a rutinos csatár lőtt, a kapuvas és Höneckl kapus ügyetlenkedésének köszönhetően átcsorgott a gólvonalon a pakk, 1-0. Fórban a vendégek, mégis Johansson lépett ki mintaszerűen, ám Höneckl hárított.  A kihagyott ziccer megbosszulta magát, Abid a bal felsőbe küldte a korongot. Már-már piknik hangulat uralkodott a piros-kékek harmadában, amikor a 12. percben váratlanul Vas Marci gondolt egyet és a bal felsőbe bombázott 2-1. Sebességbeli különbségeket leszámítva egyenrangú felek harcát hozta az első harmad. Remélhetőleg a folytatás is álomszerű lesz, begyűjtve a két pontot.

Öltözőből jövet nézve a srácokat elszántság sugárzott az arcukról, mely megállapítás igazolódott a középső harmad első perceiben. Kovács suhintása centikkel kerülte el a vendégketrecet, ám Hetényi sem unatkozott, szükség volt bravúrjaira. Kevin Primeau mindeközben lázasan jegyzetelt, ki tudja, tán a győztes taktikát... Repültek a Red Bullosok - kivételesen nem az energiaitaluknak köszönhetően keltek szárnyra, hanem egy hazai szabálytalanságot követően alkottak egy kisebb rakást. Nehéz helyzetbe került a Sapa, hiszen 1.19-ig kettős előnyben támadott a Salzburg, Hetényit alaposan megtornásztatták, de ketrece bevehetetlen volt. Óriási fegyvertényt hajtottak végre, de még nagyobb lehetett volna az öröm, ha Vas lövése Höneckl mamutjáról nem ki, hanem bepattan. Érthető módon nyomtak a Mozart szülővárosából jöttek, ám a kontrákból akár Palkovicsék duzzaszthatták volna előnyüket. Törvényszerű, hogy a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Két perccel a játékrész vége előtt Pöck keringett Hetényi kapuja mögött, és pimaszul kihasználta, hogy a Junior Prima-díjas hálóőr még a pozícióját kereste 2-2. 
A záró harmad előtt bizakodásra adhatott okot az a tény, hogy az idei szezon egymás elleni párharcában a Sapa felé billen a mérleg nyelve... Vas tehetett is volna, hogy ez így maradjon, kitűnő ütemben ugrott ki, egyedül rávezetve a korongot Höneckl-re, ám mamutjáról lecsorgott a pakk. A történelem ismételte önmagát...

A 10. percben a fehérvári kapu mögött költői magányában vesztegelő Lakos kiszolgálta társát, Kochot, aki nem hibázott 2-3. Sorozatos reklamálásokkal késleltették a játékot, kis híján megtörve ezáltal a Sapa egyenlítésre szánt lendületét. Történt ugyanis, hogy a Sofit helyettesítő Mihály a jobb szélről  húzott be, korongja felperdült Höneckl-en, bárdjával hiába kapálózott, a pakk bepottyant méltó helyére 3-3. A  gól felpörgette a Sapát, míg a Salzburgot még jobban felpaprikázta, folyamatosan hevesen reklamáltak, pedig inkább a hazaiaknak lett volna okuk Cervenak vezetőbírón egy-két ítéletet számon kéri.  Hetényi az utolsó percben is egy kapu előtti kavarodásból győztesen került ki, ami ismét pontszerzést és hosszabbítást jelentett. A hirtelen halál első három perce mezőnyjátékkal telt, ám Mihály megiramodott a jobb szélén és erőteljes lökete a bal alsóban kötött ki. Értékes két pontot süllyesztett el győzelmével a zsákjában a Sapa Fehérvár AV19. Vasárnap Grazban jöhet a folytatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!