Túlszigetelés: nagyobb veszélyt jelentenek az új ablakok?

FMH - A régi ablakokat szidtuk, befúj rajtuk a szél, az újak viszont galibát okozhatnak, annyira hermetikusan zárnak: egy régi gázbojler veszélyesen feldúsíthatja a szén-monoxidot.

Házi Péter

Az ablakcsere nem építésiengedély-köteles, így senkinek nincs kimutatása arról, hány új ablak zárja le - immár hermetikusan - a lakásokat. A kéményseprőknek a jogszabály szerint csak a kémények működésével kell foglalkozniuk, ám amióta néhány évvel ezelőtt egy maradandó károsodást okozó szén-dioxid-mérgezés történt Fehérváron, külön lapon hívják fel a lakók figyelmét arra, hogy a műanyag ablakokra - különösen a fürdőben és a konyhában - szükséges lenne automatikus szellőzőket felszerelni. Kötelezni senkit nem lehet erre, pedig a nyílt égésterű gázkészülékek a szoba levegőjét használják az égéshez, nem csoda hát, hogy hamar elfogy az oxigén, vagy ami a rosszabb, feldúsul a mérgező szén-monoxid!


- A legtöbben nem tudják, nem is foglalkoznak vele, de a nyílt égésterű gázkészülékek mindegyike a szoba oxigénjét használja fel a gáz elégetéséhez. Ilyen nyílt égésterűnek számít például a gázbojler, de akár a gáztűzhely is: egy köbméternyi gáz elégetéséhez 12-15 köbméternyi levegő szükséges, ha a szoba levegője elhasználódik, az még a kisebbik baj, de a tökéletlen égés miatt - különösen a régi, nem karbantartott készülékeknél - mérgező, ám színtelen-szagtalan szén-monoxid is keletkezik. Innen pedig sajnos már nem sok kell a tragédiához: a szén-monoxid azért veszélyes, mert belélegzése után leköti a vér a hemoglobinját, így a vér nem jut oxigénhez és megbénítja az idegeket. A mérgezést szenvedő alany tudatánál van, de cselekedni nem tud -  mondja Németh Sándor,  Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki mindezt a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok  Érdekvédelmi Egyesülete által legutóbb szervezett fórumon is kiemelte annak kapcsán, hogy mára minimálisra csökkent a régi, faablakok száma, s helyükre a korszerűnek mondott műanyag testvéreik kerültek, melyek a szinte hermetikus záródás miatt a minimális légáramlást is megakadályozzák.  Sokan összekeverik a szén-monoxidot az ugyancsak színtelen, ám kissé savanykás szagú szén-dioxiddal, mely azonban mindig a helyiség padlóján kezd felgyűlni és a szén-monoxidhoz képest csak jóval nagyobb adagban veszélyes.

- Januárban kezdtük meg a város gyűjtőkéményeinek az átvizsgálását, hogy pontosan lássuk végre, mi a helyzet. Mostanra a város 1200 gyűjtőkéményének nyolcvan százalékát már átnéztük: a kémények belsejéről videofelvételt készítünk, amit odaadunk a közös képviselőknek, hogy ők is tudjanak a felmérés eredményéről. És bár jogszabályilag nem lenne dolgunk, egy-egy ilyen vizsgálatkor azt is nézzük, van-e elegendő légcsere a lakásban. Nagyon sok helyen sajnos nincs, ilyenkor egy sárgalapos figyelmeztetésben javasoljuk, hogy legalább egy szellőzőt építsenek be az ablakokba az oxigénpótlás érdekében.  Ezek a kis szerkezetek a légnyomáskülönbség elvén működve szabályozzák, hogy mennyi levegőt engednek be  a lakásba - teszi hozzá a szakember.
A városházi fórumon megjelent egyik közös képviselő például arról panaszkodott, hogy a lakásában állandóan dohány- és ételszagot érez. Mint kiderült, ennek oka valószínűleg ugyancsak a szellőzés, pontosabban annak hiánya. A panelházakba harminc-negyven éve beépített szellőzőrendszerek ugyanis mára tele vannak jó zsíros és szagos kosszal, ami nem csak a fertőzésveszély miatt problémás, de egy esetleges paneltűz is képes így a szellőzőbeli lerakódás segítségével terjedni. Az elvégzett vizsgálatok alapján az is kiderült, sok lakó engedély nélkül ráköti ezekre a rendszerekre a szagelszívóját, ami végképp felborítja az amúgy is labilis rendszer működését, így az egyik lakás cigifüstjét a másik lakásban érzik.

 


E szellőzőrendszerek tetejére ugyan szereltek fel annak idején szívóventillátorokat az állandó légmozgás biztosítása érdekében, ám ezek jó része vagy elromlott, vagy túl sok áramot fogyasztanak, és ezért a ház lekapcsolta őket. Létezik már technika ezen szellőzők kipucolására, a lakóházak egy része meg is rendelte a tisztítást, ám idénre a lelkesedés igencsak leapadt... Több közös képviselő is  felvetette azon panelok problémáját, melyekben sok a vízszintes szellőzőszakasz a konyháknál, ezeket ugyanis még nem tudják tisztítani. Mint kiderült, jelenleg  fejlesztés alatt áll egy olyan robot, ami képes bemászni a vízszintes csövekbe és kipucolni azokat.
A fokozott légzárású nyílászárók nem egy helyen penészedést is okoznak, hiszen nincs légmozgás, ez pedig a páratartalmat is jelentősen  megnövelheti, melyből kialakulnak a páralecsapódások. Ez a penészgombák számára tökéletes táptalajt jelent, a probléma  megszüntetésében ugyancsak sokat segíthetnek az itt-ott beépített szellőzők, sőt, ha kell, akár ventillátort is érdemes felszerelni. Vagy visszatenni a régi faablakot?

Illegális lépcsőházi rácsok

Akár az élete is múlhat a lakóknak tűz esetén azon, hogy a tűzoltókat feltartóztatják az engedély nélkül felszerelt lépcsőházi rácsok.
Minden panelépület mellett kijelöltek annak idején úgynevezett tűzoltási felvonulási területet, ám ezeket a területeket a legtöbb panelnél ma már parkolóként használják. Ha az oltás során az ezeken a területeken álló autókat kár éri, azért a tulajdonosok nem kérhetnek kártérítést - emelte ki a városházi fórumon Egerszegi Zsuzsanna tűzoltó őrnagy.
Hozzátette, nagyon sok épületben - természetesen engedély nélkül -  külön ráccsal kerítenek le a lakók egy-egy lépcsőházi területet, hogy így nyerjenek maguknak plusz rakodóhelyeket, sőt olyannal is találkoztak, aki ágyat, tévét is kitett ide. Tűz esetén viszont a rácsok eltávolítása hosszú percekkel növeli meg azt az időt, mire a tényleges oltás megkezdődhet, s a legrosszabb esetben ez emberi életekbe is kerülhet. A másik nagy gond, hogy sokan a legolcsóbb műanyag ajtóra cserélik le a lakás bejárati ajtaját, pedig az előírások szerint olyan ajtót kéne beépíteni, ami legalább fél óráig meg tudja gátolni a tűz terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!