Tízszeres eltérés a fűtésárban - a cégnek van magyarázata

Székesfehérvár - A körzet önkormányzati képviselője is túlzottnak találja azt az eltérést, ami egy Budai úti épület két, ugyanolyan lakásánál jött ki. A tízszeres eltérésre a költségmegosztókat működtető cégnek van magyarázata.

Házi Péter


Mint arról beszámoltunk, a Budai út 94. számú épületben  a költségmegosztók által újraosztott értékek alapján egy földszinti lakásban tízszeres hőfogyasztás jött ki a kettővel fölötte lévő lakáséhoz képest. Az ügyben a készülékeket működtető Techem Kft. is kifejtette írásos formában a véleményét: - Az  átlagoshoz képest a harmadik emeleti lakás esetében kiugróan alacsony, amíg a földszinti lakás esetében kiugróan magas a fogyasztás.  A leolvasott értékek alapján úgy tűnik  - áll a kft. által lapunkhoz elküldött levélben -, hogy a két lakás lakóinak nagyon eltérőek voltak a fogyasztási szokásai: a földszinti lakó nem vagy csak ritkán vette lejjeb (zárta el) a fűtést, a harmadik emeleti lakó pedig lényegében zárva tartotta a radiátorait."
Ezzel kapcsolatban a földszinti lakás tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta, mindig "letekerték" a termosztátokat, amikor elmentek otthonról, ám mire hazaértek, gyakran csak 16-17 fok volt a lakásban, természetes, hogy elkezdtek fűteni. A költségmegosztó akkor számolja az egységeket, ha  a radiátor és a  szoba hőmérséklete között négy fok a különbség, nem véletlen tehát, hogy  a 17 fokról való felfűtésnél állandóan mért a készülék, amíg a két emelettel feljebb lévő lakásban fűtés nélkül is 21-22 fok volt - vélekedett a földszinti lakó.
A Techem adatai szerint a két lakás között jelentős a különbség (a földszintinél 6915 a költségmegosztók által mutatott fűtési egység, a harmadik emeletinél mindösze 16), ám  az elszámolás eredményeképpen adódó díj esetében az arányok sokkal kiegyensúlyozottabbak lettek. Erre a kiegyensúlyozásra azért van szükség, mert a fűtési költségmegosztók kizárólag a fűtőtestek hőfelhasználását képesek mérni, az épületben végigfutó fűtési vezetékrendszer hőleadását nem, pedig ez akár az épület teljes hőfogyasztásának felét is elérheti. Természetesen ezt is az épület használja fel, ezért ezt is fel kell osztani a lakások között. A példában említett harmadik emeleti lakás esetében is azért jöhetett ki ilyen alacsony mért érték, mert a lakásban kialakuló hőmérséklethez ez a vezetékrendszer is hozzájárul.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szövetsége által kidolgozott, és a Techem Kft. által is szorgalmazott rendelettervezet olyan, kötelező érvényű előírásokat fogalmaz meg (például az elszámolási arányra, illetve az épület átlagos fogyasztási értékeihez képest az egyes lakások esetében az elszámolható hőfelhasználás értékének minimumára és maximumára vonatkozóan), amelyek éppen a példában említett esetek kialakulását akadályozzák meg.
A konkrét probléma kivizsgálását fontosnak tartja a körzet új önkormányzati képviselője, Horváth Miklósné, aki lapunknak elmondta, több szempontból is megvizsgálják műszaki szakemberekkel az épületet, pontosan mi lehet(ett) az oka a túlzott fogyasztási különbségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!