Bajnokság: melyik is jó?

Székesfehérvár - Naspolya, zsöllye, rokolya, nejlon. Önök elsőre el tudnák dönteni, hogyan is írjuk? Megyénk pedagógusai fáradoznak, hogy a mostani iskolásoknak ez ne okozzon gondot.

Lukács Károly

Kedden tartotta helyesírási bajnokságát a Munkácsy Mihály Általános Iskola. A megmérettetést még 1998-ban hívta életre az azóta  nyugdíjas magyartanárnő, Nagy Ottóné Ildikó. Kollégái szerencsére továbbvitték ezt a kezdeményezést, azóta pedig megyeszerte hagyománnyá vált. Idén is szép számmal érkeztek 38. osztályos diákok Fejér megyéből: huszonöt iskola összesen 125 diákkal képviseltette magát a Ly vagy j? elnevezésű versenyen.

A  manapság a gyerekeknél nem élvez elsőséget a nyelvápolás és a helyes nyelvhasználat. A mai helyesírási szokásokról  Ferenczy Noémit, a Ciszterci Szent István Gimnázium  pedagógusát kérdeztük.
- Egyértelműen romló tendenciát mutat a gyerekek helyesírása. A közösségi oldalakon, vagy egy SMS küldésekor átértékelődnek a szabályok. Néha azt érzem, nem is sikk manapság helyesen írni. Elég, ha megnézünk egy napilapot, reklámot vagy a teletextet: hemzsegnek a hibáktól, noha munkaköri kötelesség lenne ezek nyelvtani korrektsége. A gyerek látja, és el is hiszi: ezek a helyes írásmódok, normák.
Azt le kell szögezni: egy iskolában végtelen nyelvtanóra sem lenne elég, hogy nehéz helyesírásunkat tökéletesen elsajátíthassák a tanulók. Az  igen sajnálatos, hogy a tanügyi rendelkezések sem kedveznek nyelvünk ápolásának.
 A magyar nyelv és irodalom régebben a súlyozott tárgyak közé tartozott. A jövőben remélhetőleg ismét nagyobb szerepet kap. Már az alsó tagozatban  törekedni kell arra, hogy a gyerek ne utálja meg az olvasást, fogalmazást. Tanáraink presztízskérdésként kezelik a nyelvhelyesség oktatását, ezért is teremtettünk hagyományt a  versenyünkből -  meséli  Tóth Péter, a Munkácsy igazgatója.
A magyar nyelvben a szóelemzés elve  kerül szembe a nyelvtani hagyományokkal. Idő hiányában ezt nehéz tudatosítani az iskolásokban, noha a megyei diákok rendszeresen jól szerepelnek nyelvtanversenyeken. Kenyérné Karner Mária  kezdetek óta közreműködik a helyesírási bajnokság lebonyolításában.
- A feladatlapon célzottan sok tájnyelvi, ritkán használt szó szerepel az összes tudományágból. Kollégáinkkal mindenféle tankönyvből válogattunk ki szavakat erre a célra. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne csak ifjúsági irodalmat, hanem 19-20. századi klasszikusokat is olvassanak, mert ezen művek fejlesztik leginkább szókincsüket és helyesírásukat.
Annyi bizonyos, hogy az itt megjelent diákok már a versenyre való felkészülés során rengeteget tanultak nyelvünkről. Ennélfogva itt nincsenek vesztes résztvevők sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!