A világ legjobbjai között a csillagtájképek magyar mestere

A csillagos égboltról hosszú évtizedek óta készülnek fotók, a földi tájakat ugyancsak régóta örökítjük meg az egyre fejlődő fényképezőgépek segítségével. Ám olyan fotót, ami a földi tájak és az ég csodájának harmóniáját egyetlen képbe sűríti bele, nem sokan és nem régóta készítenek.

Házi Péter

Pedig az asztrotájkép - valljuk meg - igazán hálás műfaj, hiszen a laikusokat is lenyűgözi például egy éjszakai vár és a fölötte süvítő csillagok kompozíciója. Amennyire hálás, legalább annyira nehéz műfajról van szó, erről napokig tudna mesélni a veszprémi Ladányi Tamás, akit manapság a világ harminckét legjobb asztrotájfotósa között jegyeznek, s akinek a jóvoltából mi is részesei lehetünk a csillagos égbolt megvilágította földi tájak látványának.
Merthogy Tamás szervezésében Székesfehérvárra, A Szabadművelődés Házába  érkezett a The World at Night  (A világ éjszakai arca) című  kiállítás, amelynek fotóin megismerkedhetünk például az Alaszka  fölött cikázó északi fénnyel, láthatjuk az athéni Akropolisz mellett a Nap egy éven át tartó útját, vagy érezhetjük a Balaton varázsos hangulatát. A kiállított fotók némelyike egy éven át készült: a nap égi járását bemutató görögországi kép elkészítéséhez például egy éven át mindig pontosan ugyanarról a helyről kellett a fotót elkészítenie, majd egy képszerkesztő program segítségével egymásra illeszteni.
- Társaságunk 2007-ben, az Astronomers without Borders (Csillagászok Határok Nélkül) valamint a NASA patronálásával jött létre. Már a megalakuláskor nagy hírnévre tett szert a TWAN, hiszen a világ legjobb, ilyen képeket készítő fotósait hívták meg maguk közé. Bevallom, akkor még csak álmodoztam a tagságról, aztán amikor egy évvel később meghívtak maguk közé, nagyon boldog voltam - eleveníti fel a kezdeteket Ladányi Tamás, aki már évekkel korábban, otthon megépített kis csillagvizsgálója segítségével is készített fotókat a világűr objektumairól. Tulajdonképpen innen, a világűr felől indulva jutott el aztán a csillagászati tájképekig. Pedig a csillagászatban is ért el sikereket: a kettőscsillagok mérésére kifejlesztett műszerek segítségével két ilyen új égi objektumot is felfedezett: a US Naval Observatory az ő  családneve alatt, LAD1 és LAD2 néven jegyezte be ezeket.

 


- A valóban nemzetközi fotós karrierem akkor kezdődött, amikor 2007-ben a Holmes-üstökösről sikerült készítenem egy jó felvételt, amely felkerült a NASA Astronomy picture of the day elnevezésű fórumára. Tulajdonképpen azóta vagyok igazi asztrofotós, azóta jegyeznek kiemelt fotósként, alkotásaimat a többi között a National Geographic és a NASA is publikálja - mondja Tamás, aki az elmúlt közel egy évtizedben járt a többi között Izlandon, Patagóniában, a Himaláján, Rodoszon, az Alpokban, vagy akár  Londonban is csillagászati tájképeket készíteni, de legkedvesebbek számára mégiscsak a magyar helyszínek maradtak. Mizser Attila,  a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára egy kiállításának megnyitóján el is nevezte őt a Balaton asztrofotósának. Ladányi Tamás számos képe szól ugyanis a Balatonról és a Balaton-felvidékről, ahová több szállal is kötődik.

 


- Minden képhez egy-egy történet kötődik, és mielőtt még bárki azt gondolná, hogy a szerencse sokszor mellém áll a képek készítésénél, elárulom, hogy már hetekkel előre megtervezem a fotóimat, kiszámítom, hogy adott helyen a Hold vagy a képre komponálandó más égitest hol áll majd, honnan tudom a legjobb képet elkészíteni - árulja el Tamás.
A Szabadművelődés Házában most megnyílt kiállítás egészen december végéig látható. Aki kihagyja, az legközelebb csak Stockholmban nézheti meg e remek fotográfiákat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!