Tizenhárom tanúságtétel

Székesfehérvár, Soponya - Megyeszerte megemlékeztek az aradi vértanúságról, a tizenhárom honvéd tábornokról, főtisztről, akik életüket adták az 1848-49-es forradalom eszméjéért.

Tihanyi Tamás

Százhatvanegy évvel ezelőtt végezték ki Aradon Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy (Dezsőfi) Arisztidet, Kiss Ernőt, Knézics Károlyt, Láhner Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, Schweidel Józsefet, Poeltenberg Ernőt és Nagysándor Józsefet. Utóbbi tábornok nevét viseli az egyik székesfehérvári laktanya, valamint a Magyar Honvédség 43. híradó és vezetéstámogató ezrede. (Egyébként régi hagyomány helyszíne is a szobor, hiszen mellette fényképezkedtek hosszú évtizedekig a leszerelés előtt álló,  sorállományú katonák...) Nagysándor József vértanú tábornok halálának 161. évfordulója emlékére szerdán koszorúzási ünnepséget tartottak az alakulatnál.
Tisztelegtek a hazájukért vállaltak miatt   kivégzettek emléke előtt szerdán  a székesfehérvári Hősök terén  azok az írók is, akik a határon túli magyar irodalom napjai elnevezésű rendezvénysorozatra érkeztek a megyeszékhelyre. Ugyancsak megemlékezés helyszíne volt ma délelőtt  a Corpus Hungaricum szobor környéke, ahol a fehérvári önkormányzat a Gróf Széchenyi  István műszaki szakközépiskolával és a II. Rákóczi Ferenc általános iskolával  közösen szervezett megemlékezést. Több megyei településen is összegyűltek a hálás utókor képviselői   a Nemzet Gyásznapon. Soponyán például a nagyközség önkormányzata a református templomkertben hallgatta meg Béndek József polgármester beszédét és a helyi általános iskola tanulóit.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!