Kármentesítés a laktanyában is

Székesfehérvár - Kármentesítő munkálatok kezdődnek rövidesen az Alba Regia laktanyában. Kérdés, vajon hány helyen kellene még?

Tihanyi Tamás

A székesfehérvári Alba Regia laktanya több, mint ötven éve honvédségi bázis. A területén lévő üzemanyagkút a hadsereg saját járműveinek, gépeinek kiszolgálását végezte, s végzi a mai napig. Az évtizedekkel ezelőtt, régi szabvány szerint  telepített földalatti tartályok közül kettőnél szivárgást állapítottak meg. Ez a szivárgás szennyezte a talajvizet, a talajba alifás és monoaromás szénhidrogén-származékok kerültek. A föld alatti vízkészlet védelme érdekében vált szükségessé a beavatkozás.  Nyolc éve készült el a  Honvédelmi Minisztérium megbízásából a talaj-,  illetve talajvízszennyeződés tényteltáró dokumentációja, majd az ehhez kapcsolódó műszaki beavatkozási, vízjogi engedélyezési  terv.
A Honvédelmi Minisztérium  Infrastruktúrális Ügynöksége pályázta és 2009-ben nyerte meg a  munkát a mintegy 260 milliós projektben, ami az unió társfinanszírozásában valósul meg. Az Alba Regia  laktanyában lévő szennyeződést 2014-ig (öt vákumkút telepítésével, vízforgatással és tisztítással)  szüntetik meg az üzemanyagkút  folyamatos üzemeltetése mellett. A tényleges munka az idei év végig megkezdődik.

Kérdéseinkkel a legfontosabbat tisztáztuk:   bár a talaj 7400 négyzetméteren szennyeződött, a lakosság nem volt, és nincs  veszélyeztetve a szivárgás miatt, amelynek kiterjedése nem haladta meg a laktanya kerítését.      A mentesítés a bázison belül zajlik majd, így nem zavarhatja a lakosságot.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!