Kapcsolatba lépett az elrabolt magyar férfival egy szudáni rádió

FMH - Állítólag kapcsolatba lépett a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-békefenntartóval a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás.

MTI

Papp István a rádiónak elmondta, hogy egy táborhoz hasonló helyen tartják fogva, ahol mintegy 100 egyenruhás tartózkodik. Az interjú során a magyar férfi nyugodtan beszélt, de azt mondta, tart attól, hogy fogva tartói rátámadnak vagy megölik.
Elmondása szerint csütörtöki elrablása óta sem a családjával, sem az ENSZ képviselőivel nem tudott beszélni, a Dabanga rádiónak sikerült először kapcsolatba lépni vele.
Hozzátette, úgy sejti, hogy elrablásának hátterében egy helyi piramisjáték állhat.

Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője a hvg-hu-nak  röviden elmondta, nem tud a rádióinterjúról, de egyelőre nem tudott tovább információval szolgálni. A Radio Dabanga, amelyet honlapja szerint egy szudáni újságírókból és nemzetközi médiaszervezetekből álló csoport, a Radio Darfur Network működtet, napi három órában sugároz műsort. A honlapon megadott hollandiai telefonszámon a rádió egyik munkatársaként bemutatkozó férfi nem tudott információt adni arról, hogyan készült a telefonos interjú Papp Istvánnal, és későbbre ígért további részleteket - írja a hvg.hu.

Papp István a közelmúltban nyilatkozott lapunknak, majd később is - már a tartomány fővárosából, el-Faserből - küldött számunkra egy elektronikus üzenetet, amely eddig még sehol nem jelent meg. Ebben leírta: Sohasem szabad lebecsülni a helybélieket: ők mindent tudnak rólunk. Az általunk alkalmazott helyiek információkat gyűjthetnek és adhatnak át a saját országuk érdekében (...) Majdnem mindegyik lakos a hazáját védi, még az is, akinek lenne oka gyűlölni a közös ellenséget - ha így hívjuk a szemben álló felet. Hiszen ők ittmaradnak, mi meg elmegyünk. Ezt ők is tudják jól, és számolnak vele. 

Bizakodva így ír: Én minden nap úgy kelek fel és megyek dolgozni, hogy este visszatérek... S ha esetleg mégse: hát ilyen a sors. De ezzel csak egy-két pillanatra szembesülünk, amikor hírt kapunk arról, egy kollégával történt valami; de azután megy a mókuskerék tovább - a békefenntartás egy ilyen hivatás.

 A Dabanga rádió 2008 novembere óta sugározza műsorát a nyugat-szudáni Dárfúrban. Fenntartója a hollandiai Press Now csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!