Fenyeget a szén-monoxid, előzze meg a mérgezést!

FMH - A szilárd tüzelésű kéményeket évente kétszer, a gázüzeműeket pedig egyszer kell ellenőriznie a Kémény Zrt.-nek. Már amennyiben be tudnak jutni a házba.

Házi Péter

A törvény szerint évente kétszer kell a vegyes tüzelésű kéményeket ellenőrizni, erről pedig a helyben  szokásos módon kell a lakókat értesíteni. Ez kisebb településeken azt jelenti, hogy a polgármesteri hivatal üzenőfalán kifüggesztik, mikor érkeznek a településre a kéményseprők, ezen túl az adott ház postaládájába is bedobják az értesítést egy héttel a vizsgálatot megelőzően. Sajnos - mint Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta - nem egyszer előfordul, hogy mégsem tudnak bejutni az épületbe, mert nincs otthon a lakó. Ilyenkor újabb értesítést hagynak a postaládában, amelyen a kéményseprő mobilszáma is szerepel, így ha a lakó időben hazaérkezik, még aznap újra visszajöhet a kéményseprő.
- A tapasztalatok szerint azonban sokan arra hivatkoznak, hogy nem találták vagy véletlenül kidobták az értesítést, így nehéz mindenhova évente kétszer bejutnunk - tette hozzá Németh Sándor. A gáztüzelésű kémények esetében egyébként évente egy ellenőrzés is elegendő. Ilyenkor, a fűtési idő beköszöntekor a legnagyobb gondot a nyílt égésterű készülékek szokták okozni, mint amilyen például az átfolyós vízmelegítő bojler: a régi készülékek égése egyre tökéletlenebb, jelentős mennyiségű mérgező, ám színtelen, szagtalan szén-monoxid keletkezhet.
Amíg az ablakok nyitva vannak, addig ez a veszélyes égéstermék távozik, ám a becsukott ablakok esetében feldúsulhat, s máris megvan a baj. Ezért  javasolja az igazgató  aki nem akar új berendezést vásárolni, az gyakran szellőztessen, s legalább egy szén-monoxidot jelző riasztót vásároljon. Megbízhatót már tízezer forint körül lehet kapni, célszerű konnektoros verziót vásárolni, mert az elemesnél az a hibalehetőség is megvan, hogy a telep lemerül, s a riasztó nem riaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!