Eltérő álláspont az alsóvárosi ügyben

Székesfehérvár - Alig alakult meg az önkormányzat, már "meccs" van. A Fidesz szerint a korábbi határozat alapján így kellett dönteni, a szocialisták szerint ez nem igaz.

Tribolt Lajos

- Magam is támogatom annak a paritásos munkacsoportnak a felállítását, amely megvizsgálja az Alsóvárosi rét ügyét, hogy annak idején a város miért nem vette meg a területet, illetve hogy 2008-ban a szocialista alpolgármester, Pénzes Mihály miként írta alá a terület tulajdonosával a megállapodást, amelyben a város kötelezettségeket vállalt - jelentette ki közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, aki kérdésünkre, miszerint mi a véleménye a terület tulajdonosáról, Kovács Bence Jánosról szóló, nem éppen hízelgő sajtóhíreknek, elmondta, mindenki olvasta ezeket, de a mostani városvezetés a megállapodást az előzőtől örökölte! Egy-két héten belül találkozik a befektetővel, hogy tisztázzák, mi a helyzet a logisztikai központról szóló fejlesztési tervekkel. Hozzátette, be kell tartatni a fejlesztőkkel a válallásaik teljesítését, sőt, bízik abban, hogy sikerül olyan fejlesztésben megegyezni, amely nem ipari fejlesztés lesz és a városlakók számára is elfogadható. Véleménye szerint a városnak minden olyan fejlesztést támogatnia kell, amely munkahelyeket teremt az itt élőknek.


- Az Alsóvárosi rét esetében álláspontunk szerint területcserét kell kezdeményezni, mert a városban vannak máshol valóban ipari célú területek. Amennyiben ide mégsem ipari beruházást, hanem esetleg lakóparkot tervezne a tulajdonos, annak sem jó a terület - foglalta össze a Jobbik véleményét Gál Péter. Hozzátette, itt az ideje a számonkérésnek, nemcsak az Alsóvárosi rét ügyében, hanem például a volt Antenna Hungária területével kapcsolatban is, hogy annak idején az önkormányzat miért nem élt a vételi lehetőséggel, s miért hagyta, hogy az önkormányzat helyett magántulajdonosoknak hozzon ezt követően hasznot?
Juhász László a Válasz nevében kiemelte, örvendetes, hogy a Harmatosvölgy lakónegyedben telket vásárlók építési problémája a közgyűlése döntése segítségével megoldódik. A Ráchegy Szállóban működő hajléktalanok átmeneti szállásával kapcsolatos tájékoztatót nem fogadta el a képviselő, mert nem ért egyet azzal, hogy itt hajléktalanszálló üzemeljen.
A szocialisták szerint feltünő a Fidesz gyors előterjesztése az ügyről. Ők annak idején a tulajdonosoktól úgy értesültek, hogy 600-800 forintos négyzetméterenkénti áron vették meg tőlük a területet. A belterületté nyilvánítással ez 4600-4800 forintra emelkedik - mondja az MSZP. Mindezt a tulajdonos saját számítására alapozzák, vagyis arra, hogy ezt a területet milyen áron akarta  beszámítatni a máshol zajló üzeletébe. - Két éve még éppen Cser-Palkovics András és Brájer Éva fogalmazta meg aggályait azzal kapcsolatban, hogy logisztikai központ épül az alsővárosi réten  -mondták el Márton Roland és Kinizse Gyula városi képviselők. - Mára már nincs szó a Toyotárol és a Tata-ról, mint befektetőkről, csak arról, hogy a területet a belterületté nyilvánítással felértékelte az önkormányzat. A szocialisták szerint így 7-8 szorosára nőtt az ingatlan értéke. Szerintük ez a korrupció gyanúját veti fel. Kiosztották a 2008-as önkormányzati határozat szövegét, s abban valóban nincs szó kötelezettségvállalásról a belterületbe vonásról.  A szocialisták közreadták az Index egyik írását  is, amely arról szól, hogy az alsóvárosi rétek tulajdonosát, Kovács Bence Jánost 1995-ben csalásért és okirathamisításért másfél év böntönbüntetésre ítélték. Ők kezdeményezik az ügyészségi vizsgálatot az eredeti tulajdonosokkal kötött szerződések ügyében.

Eltérő árak, értékek

A Balatoni út melletti Alsóvárosi rét értékének kérdése a Grupo Milton által Pátyra tervezett golffalu kapcsán merült fel tavasszal. A cég ezt a területet ajánlotta fel a pátyi önkormányzatnak a pest megyei települést elkerülő utak megépítésének biztosítékául, amely beruházás becslések szerint hárommilliárd körüli összegbe kerülne. A tisztánlátás végett tehát szükség volt a fehérvári földek értékének megállapítására. A hivatalos értékelést elvégző Eston International Zrt. eredménye szerint a terület 2,7 milliárdot ér. Egy Pátyon élő mérnök készített egy másik értékbecslést is, mely feltűnően kisebb értéket, mindössze tizenöt millió forintot állapított meg.
Mervó József, a Grupo Milton vezérigazgatója akkor kérdésünkre, miszerint várható-e a területen valamilyen építkezés, azt mondta, a következő egy évben biztosan nem, a válság átírta az ő elképzeléseiket is. Mihelyst a gazdasági környezet változik, a Milton szeretné a fejlesztést megkezdeni, s anyagilag is beszállna az elkerülő út új csomópontjának kiépítésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!